субота, 27 вересня 2014 р.

Європейський день мов

Скільки знаєш ти мов - стільки разів ти людина! 

   26 вересня відзначається День європейських мов, або Єдиний день мов. Ініціаторами створення такого свята у свій час виступили Європейська комісія і Рада Європи, щоб не лише нагадати про багатомовність Європи, а й спонукати до навчання. Якщо ми знаємо дві-три мови, то вже вважаємо себе поліглотами.
А в минулому однією з ознак освіченості було знання багатьох мов. Пригадаймо хоча би таких світочів: Іван Якович Франко знав 14 мов, Леся Українка - 11, Павло Тичина - 15. Та найбільшим поліглотом був Агатангел Кримський, сходознавець, славіст, письменник, перекладач . Коли його питали, скільки мов він знає, він жартома відповідав: «Легше буде сказати, яких я мов не знаю». Науковці ж нарахували від 60 до 100 мов.




10 золотих правил вивчення іноземної мови:

1. Вивчайте іноземну мову з опорою на рідну, адже граматику і абстрактні поняття краще пояснювати рідною мовою.

2. Займайтеся іноземною мовою регулярно і часто, бажано щодня. Ефективніше займатися 5-6 разів на тиждень по 1,5-2 години. Коли рівень володіння мовою наближається до середнього, можна скоротити частоту занять до 2-3 разів.

3. Застосовуйте придбані знання на практиці. Якщо немає поруч носія мови, що вивчається, знайдіть його в Інтернеті.

4. Оптимально налагодьте взаємини з граматикою, але пам’ятайте: вам потрібна не теоретична, а практична граматика.

5. Намагайтесь вивчати не тільки окремі слова, але й готові фрази. Часто у мовах використовуються кліше, а якщо, будуючи фразу, ви перекладатимете буквально кожне слово рідної мови іноземною, вас можуть не зрозуміти, тому що для передачі певного змісту у різних мовах може використовуватися різне лексичне наповнення. Отже, не слід перекладати кожну фразу дослівно.
6. Правильно ведіть словниковий зошит, записуйте нові слова і систематично повторюйте їх.
7. Ідеальних підручників не існує, в кожному щось бракує, тому використовуйте декілька підручників паралельно. Читайте літературу про країну, мову якої ви вивчаєте, а також художню літературу, вникаючи в психологію народу цієї країни.
8. Не зупиняйтесь на півдорозі, адже не доучити мову - це гірше, ніж не братися за справу зовсім. Чи є сенс в тому, щоб вивчити сотню слів і десяток правил граматики, але не розуміти усну мову, не вміти підтримувати бесіду?
9. Не довіряйте рекламам, які обіцяють навчити мові за лічені тижні і навіть дні. При найінтенсивніших заняттях (30 годин на тиждень) осягнути ази мови з нуля можна за 2-3 місяці, а оволодіти нею повністю – за рік.
10. Вивчаючи іноземну мову, порівнюйте її з тими мовами, якими ви вже володієте, і ви відкриєте для себе багато споріднених моментів. Чим більше мов ви вивчаєте, тим легше засвоюється кожна наступна.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *