понеділок, 8 вересня 2014 р.

Міжнародний день грамотності



"Краса — це дарунок долі, ну, а грамотність — це вже від природи» 

Вільям Шекспір 



     8 вересня – Міжнародний день грамотності. І хоча ми всі вважаємо себе грамотними, факт є фактом : відповідно до даних Статистичного інституту ЮНЕСКО, у світі налічується 793 млн неграмотних дорослих. Сумно... 

    Пригадую російське прислів'я : «По одягу зустрічають, по розуму проводжають». І справді, враження від людини може кардинально змінитися, як тільки ми скажемо перші фрази, або напишемо перші рядки. Тому грамотність потрібно розвивати! Як, спитаєте?

А ось так:

- Звертайтеся до словників. Словники - вірні помічники в процесі розвитку грамотності. З їх допомогою можна поповнювати свій словниковий запас, вивчати значення, походження слів. У словниках можна перевіряти правопис слів, знайти синоніми (близькі за значенням слова), що дасть вам можливість уникнути необґрунтованих повторів одного і того ж слова. Можна користуватися і словником комп'ютера, але пам'ятайте, що віртуальні словники зазвичай не досить багаті, в них не розкривається краса, багатозначність і складність  мови.

- Читайте більше і читайте хорошу літературу, класику. Саме читання допомагає розвинути красу мови. Читаючи літературу, твори хороших сучасних письменників, ви розвиваєтеся духовно, вчитеся правильно будувати висловлювання, візуально запам'ятовуєте правопис слів. Читайте вдумливо, уважно, перечитуйте...

- Пишіть, створюйте свої невеликі тексти. Звичайно, у вік комп'ютерних технологій, стільникових телефонів писати доводиться набагато менше. Тому, як тільки надається можливість щось написати (sms, електронний лист, повідомлення на форумі або чаті, шкільне творі, реферат чи курсова робота), скористайтеся можливістю розвинути свою грамотність.

- Прочитайте те, що ви написали, і дайте собі відповідь на питання: наскільки точно ви висловили свою думку, чи зрозуміє вас той, хто буде читати ваш текст, чи можна щось виправити, змінити. Перевірте, чи всі слова ви написали правильно. Якщо сумніваєтеся в написанні якогось із них, перевірте за словником, розберіть слово за складом, часом це допомагає побачити і виправити помилки.
- Пишіть вдумливо. Коли пишете, промовляйте слова, аналізуйте їх, згадуйте правила.
- Послухайте себе. Запишіть себе на диктофон або на відеокамеру, особливо це важливо, якщо вас чекає публічний виступ. Прослухайте запис. При прослуховуванні ви чуєте свою промову з боку, а, отже, можете оцінити її, виправити неточності, граматичні помилки, помітити неправильно вжиті слова, слова-паразити.
І наостанок пройдіть тест і ще один та дізнайтеся, чи насправді такі ви грамотні, як думаєте!



















Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *