вівторок, 23 вересня 2014 р.

Чарівниця співу ...або "найпрекрасніша Саломея"

"Її голос – сильне, соковите і дзвінке драматичне сопрано, здатний до різноманітних вокальних відтінків..."

Сьогодні виповнюється 142 роки від дня народження видатної української оперної співачки Соломії Крушельницької.

Вона прожила довге і велике життя. В широкому світі, де вона тріумфально виступала на кращих оперних сценах, її називали "незабутньою Аїдою", "єдиною в світі Джокондою", "найчарівнішою Чіо-Чіо-Сан": "неповторною Галькою", "ідеальною Брунгільдою", "найпрекраснішою Саломеєю", "вражаючою Валькірією", "винятковою Лорелеєю"...

За свідченням Артуро Тосканіні, образи, створені співачкою в операх Вагнера, Штрауса, Піццетті, Каталані, Пуччіні, залишаються неперевершеними. Прославлені композитори, диригенти, співаки, музиканти, письменники і поети світу були палкими шанувальниками її великого таланту, її щирими друзями. Творчість Соломії Крушельницької мала величезний вплив на розвиток вокального мистецтва в усьому світі.

...Є люди, які вмирають задовго до своєї фізичної смерті. Деяким же, навпаки, і після смерті судилося жити у віках. І не тільки жити, а й світити зорею для всіх прийдешніх поколінь. До таких людей по праву належить і Соломія Крушельницька. Саме за це Україна її ніколи не забуде.
Сьогодні ім'я Соломії Крушельницької пам'ятають і цінують на її батьківщині. Поети присвячують їй вірші, про неї складають пісні. На її честь названо перлину Західної України – Львівський оперний театр. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *