понеділок, 15 вересня 2014 р.

Світ шкільної лексики

Чи часто ми замислюємося над походженням тих слів, які стали для нас дуже звичними? Тих, котрі навчають, називають і вчителем, і педагогом, і викладачам. Але чи однакові оті слова  за значенням?  Спробуймо розрізнити.
Учитель - від "учити" - навчає; викладач - від "викладати" - викладає в університеті, інституті; педагог - з грецької, означає "дітовод", "вихователь".
А ось і кілька тлумачень з "життя" шкільних слів:
Олівець називається так тому, що в давнину писали загостреними паличками з олова. Минув час, олов'яні олівці віджили свій вік, їх стали виготовляти з графіту. Але через те, що графіт нагадує олово, прилад для писання і далі називають олівцем.

Зошит - слово грецьке. Означає "складений вчетверо, а потім зшитий аркуш паперу". Таким був перший зошит. Потім аркушів стало більше, але назва закріпилась і донині.

Портфель. Раніше це слово означало "прийняті для опрацювання рукописи ", а тепер - "сумка із застібками, що служить для носіння паперів і книг". До речі: porto по-латині - "ношу", ще одне значення слова - "двері". Тому стає зрозумілим, чому людина, яка стоїть біля дверей готелю, - портьє,  і звідки походить слово портьєра (завіса, що затуляє двері).

Канікули. У Стародавньому Римі період з 22 липня до 23 серпня називали канікулами - часом, коли Сонце перебуває в сузір'ї Пса (собака по-латині - canis). На цей час припадала літня спека, тому засідання сенату припинялись. Згодом канікулами почали називати літню перерву в роботі навчальних закладів та всяку усталену перерву в заняттях учнів і студентів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *