вівторок, 30 вересня 2014 р.

«Цей дивний світ – бібліотека» !!!


Бібліотека... Тиша.. Століття...
Тут книги розумні спокійно живуть
У тихій величній світлиці,
А двері широко відкриті ведуть 
До знань золотої скарбниці.

   Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після запровадження в 988 році християнства. Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг!!!
Книги, які виходили з майстерень Софійського собору, стали основою інших бібліотек, зокрема величезної бібліотеки Печерського монастиря, яка з кінця ХІ ст. стала найбільшим центром культурного життя Київської Русі.

Життя святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

....Не можна вбити Віру, і Надію, і Любов.
Не можуть зрадити Любов,Надія,Віра.
Приймали муки, піднімались знов вони і знов,
А поряд з ними мати їх була, Софія...


  Сьогодні відзначаємо День святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

У II столітті, за царювання імператора Адріана (117-138 рр.) в Римі жила благочестива вдова Софія (ім'я Софія означає мудрість). У неї були три дочки, які носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов. Будучи глибоко віруючою християнкою, Софія виховала дочок у любові до Бога, навчаючи не прив'язуватися до земних благ. Чутки про належність до християнства цього сімейства дійшли до імператора, і він побажав особисто побачити трьох сестер і матір, яка їх виховала. Всі четверо постали перед імператором і не боячись сповідали віру в Христа.

неділя, 28 вересня 2014 р.

Воздвиження Чесного i Життєдайного Хреста Господнього

“Величаємо Тебе, життєдавче Христе,
і почитаємо хрест Твій Чесний,
що ним Ти спас нас від неволі вражої”


   Це свято належить до 12 великих празників Східної Церкви та має один день перед- та 7 днів попразництва. Історики Східної Церкви вважають, що насамперед дві події лягли в основу встановлення цього празника: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.

Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.

субота, 27 вересня 2014 р.

У найпрестижнішому світового каталозі дитячих книг три українські книги


Три українські книжки потрапили до міжнародного каталогу «The White Ravens» («Білі круки»), який є переліком найкращих дитячих книжок із понад 40 країн світу.
Зокрема, до списку потрапила книга Тараса та Мар'яни Прохасько «Хто зробить сніг», книга «Із життя хитрих слів» Романа Скиби в ілюструванні Тетяни Денисенко та «Лісова пісня» Лесі Українки в оформленні Поліни Дорошенко, повідомляє БараБука.

Європейський день мов

Скільки знаєш ти мов - стільки разів ти людина! 

   26 вересня відзначається День європейських мов, або Єдиний день мов. Ініціаторами створення такого свята у свій час виступили Європейська комісія і Рада Європи, щоб не лише нагадати про багатомовність Європи, а й спонукати до навчання. Якщо ми знаємо дві-три мови, то вже вважаємо себе поліглотами.

пʼятниця, 26 вересня 2014 р.

Богдан Лепкий. «Про життя і твори Тараса Шевченка»

Друкується за виданням: Повне видання творів Тараса Шевченка. Том I. – Київ–Лейпціґ: Українська накладня, 1919 р. (Науковий редактор перевидання Роман Гром’як, доктор філологічних наук, професор).
Богдан Лепкий ― автор численних повістей, романів, серед яких відомим є п’ятикнижжя про Івана Мазепу. Всі ці твори появилися друком вже після виходу в світ монографії «Про життя і твори Тараса Шевченка». Праця, написана у знаменний для історії України рік ― 1919, не втратила посутнього наукового і мистецького значення навіть у наш час. Авторові вдалося оптимально поєднати цікаву докладну розповідь про життя — недолю і звершення, муки і радощі — Тараса Шевченка як Людини з аналізом його творчості. Також авторові вдалося органічно сполучити історико-літературний, ідейно-соціологічний і біографічний підходи до постаті Тараса Шевченка.

Про проведення V Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

На виконання Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 928 "Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка" у 2014/2015 навчальному році відбудеться V Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Згідно з Положенням про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року№ 571, конкурс проводиться для учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі ліцеїстів військових ліцеїв, в чотири етапи (з жовтня по березень), для учнів професійно-технічних навчальних закладів, студентів і курсантів вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації усіх форм власності – в три етапи (з листопада по березень).

вівторок, 23 вересня 2014 р.

Чарівниця співу ...або "найпрекрасніша Саломея"

"Її голос – сильне, соковите і дзвінке драматичне сопрано, здатний до різноманітних вокальних відтінків..."

Сьогодні виповнюється 142 роки від дня народження видатної української оперної співачки Соломії Крушельницької.

Вона прожила довге і велике життя. В широкому світі, де вона тріумфально виступала на кращих оперних сценах, її називали "незабутньою Аїдою", "єдиною в світі Джокондою", "найчарівнішою Чіо-Чіо-Сан": "неповторною Галькою", "ідеальною Брунгільдою", "найпрекраснішою Саломеєю", "вражаючою Валькірією", "винятковою Лорелеєю"...

неділя, 21 вересня 2014 р.

План виховної роботи на І семестр 2014-2015 (6 клас)

До уваги класних керівників!

Подаю зразок плану виховної роботи на І семестр.  Тому завантажуйте план, редагуйте - і все: готово. Загляньте теж у знаменні дати 2014, осінній календар дат, книги-ювіляри 2014 р . Успіхів, класні керівники!

Структура плану:
-аналіз стану виховної роботи у класі за 2013-2014 н.р. та завдання на 2014-2015 н.р.
-характеристика класу;
-мета і завдання виховної роботи на 2014/2015 н.р.;
-соціальний паспорт класу;

Різдво Пресвятої Богородиці (Друга Пречиста)



Богородичне свято (Різдво Пресвятої Богородиці, Друга Пречиста — 21 вересня) є однією з найвагоміших сторінок святкового календаря українського народу. Возносячи молитви Господу, завжди зверталися і до Пріснодіви Марії — благодатної заступниці та охоронниці людей, Богородиці, яка стала об’єднуючим началом між Богом і родом людським. 
За Біблією, Діва Марія народилася в Назареті в літніх уже батьків, які мріяли про дитину, однак не могли її народити, доки не пообіцяли віддати дитя на служіння Богові.

пʼятниця, 19 вересня 2014 р.

Славний літописець трагічних сторінок історії


   Запитайте сьогодні  будь-якого читача, хто такий Адріан Кащенко, і вам скажуть: «Не знаю...» А був час, коли в середовищі людей, яким не байдужа була доля України, її історія, культура, зачитувалися книжками цього письменника.
Особливої популярності творчість митця набула у першій третині нашого століття. Кащенко - письменник був би неможливий без тієї ситуації, яка склалася в українській культурі під час першої російської революції та після неї.

середа, 17 вересня 2014 р.

Великий сонцепоклонник

Глибоким зором і пером тонким
Він слугував народові своєму,
Боліючи душею разом з ним.
Життя і кров, а не сюжет і тему
Він залишив на білих сторінках —
І слів його не обернуть на прах.

Максим Рильський

  Сьогодні виповнюється 150 років від дня народження Михайла Коцюбинського - видатного українського письменника-класика української літератури, громадського діяча.
В українську  літературу ввійшов як майстер психологічної прози. Вже його ранні оповідання «Харитя», «Ялинка» (1891), «Маленький грішник» (1893) відзначалися тонким психологізмом, мальовничістю, експресивністю та художнім лаконізмом. У ці ж роки звертається до традиційної для укр. літератури сел. тематики. Публікує повість «На віру» (1891), оповідання «П’ятизлотник» (1892), «Ціпов’яз» (1893), де порушує соціальні та морально-етичні проблеми, вони знайшли своє продовження в оповіданнях «Для загального добра» (1896), «Дорогою ціною» (1901) та ін.

понеділок, 15 вересня 2014 р.

Світ шкільної лексики

Чи часто ми замислюємося над походженням тих слів, які стали для нас дуже звичними? Тих, котрі навчають, називають і вчителем, і педагогом, і викладачам. Але чи однакові оті слова  за значенням?  Спробуймо розрізнити.
Учитель - від "учити" - навчає; викладач - від "викладати" - викладає в університеті, інституті; педагог - з грецької, означає "дітовод", "вихователь".
А ось і кілька тлумачень з "життя" шкільних слів:
Олівець називається так тому, що в давнину писали загостреними паличками з олова. Минув час, олов'яні олівці віджили свій вік, їх стали виготовляти з графіту. Але через те, що графіт нагадує олово, прилад для писання і далі називають олівцем.

середа, 10 вересня 2014 р.

"Гомер кіно" (Олександр Довженко)

"І стоїть Україна перед нашим духовним зором у вогні, як неопалима купина..."
О.Довженко

  Кінорежисер, сценарист, заслужений діяч мистецтв України, володар премії ім. О. Довженка 2009 року за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва Павло Фаринюк сказав:

   "Робити кіно і не бути поетом у душі неможливо. Довженко дав прекрасний приклад не лише нам, а й усьому світу, як треба любити свою землю, свій народ"... 

   Оглядаючи творчий доробок геніального майстра, великого романтика й поета, щоразу неодмінно навертаєшся до думки: де ж витоки того світу краси і гармонії, що таким чистим світлом, мудрим і невмирущим, постає зі сторінок його творів?

понеділок, 8 вересня 2014 р.

«Священна двійця». Мученики Адріан та Наталія

8 вересня - день пам’яті мучеників Адріана і Наталії, покровителів християнського подружжя



Святі сповідники імені Христового, мученики Адріан і Наталія, звершили свій подвиг на самому початку IV ст., коли до торжества істинної віри залишалися лічені роки. За часів правління імператора Максиміана вийшов указ, що закликав громадян повідомляти владі про місцезнаходження християн і приводити їх на судилище.

Міжнародний день грамотності



"Краса — це дарунок долі, ну, а грамотність — це вже від природи» 

Вільям Шекспір 



     8 вересня – Міжнародний день грамотності. І хоча ми всі вважаємо себе грамотними, факт є фактом : відповідно до даних Статистичного інституту ЮНЕСКО, у світі налічується 793 млн неграмотних дорослих. Сумно... 

неділя, 7 вересня 2014 р.

Ноу-хау: новий електронний репозитарій підручників для вчителів



"Вибір редакції"

Щомісяця редакція журналу «Відкритий урок: розробки, технології, досвід» та Форуму педагогічних ідей «Урок» одержує сотні найрізноманітніших матеріалів від освітян, розглядає, рецензує та відзначає найкращі. Саме з цих матеріалів редакцією відбираються роботи для публікації у журналі «Відкритий урок: розробки, технології, досвід».

Нещодавно пощастило і мені. Матеріал  "Сценарій вечора, присвяченого 150-річчю від дня народження Б. Грінченка "Борис Грінченко: відомий і невідомий" занесений до«редакційного портфелю» журналу «Відкритий урок» і визначений на сайті як «Вибір редакції». Приємно!
 Надсилайте власні матеріали та долучайтесь до розповсюдження найкращого педагогічного досвіду України.



Осінній календар знаменних дат 2014

Вересень
1 – День знань
7 - 30 років від дня смерті Йосипа Сліпого (1892-1984), українського церковного діяча, патріарха УГКЦ 
9 - 245 років від дня народження І.П. Котляревського (1769-1838), українського письменника, автора "Енеїди”
   
10 - 120 років від дня народження О.П. Довженка (1894-1956), українського кінорежисера і письменника 
11 - 150 років від дня народження П.А. Грабовського (1864-1902), українського поета, перекладача, революційного демократа 
13 - 180 років від дня народження А.П. Свидницького (1834-1871), українського письменника, автора підручників, фольклориста, етнографа 
17 - 150 років від дня народження М.М. Коцюбинського (1864-1913), українського письменника і громадського діяча 
20 - 85 років від дня народження І.О. Світличного (1929-1992), українського поета, літературознавця, критика, правозахисника 
24 - 120 років від дня народження Р.Г. Купчинського (1894-1976), українського письменника, критика, композитора 
28 - 125 років від дня народження М. Драй-Хмари (1889-1939), українського поета та перекладача 
     - 85 років від дня народження Д.В. Павличка (1929), українського поета й громадського діяча
30 – Всеукраїнський день бібліотек. 
У вересні: 
170 років від дня народження О.Г. Барвінського (1844-1889), українського письменника 
Жовтень 
5 - 105 років від дня народження Б.-І. Антонича (1909-1937), українського поета
   9 - 110 років від дня народження М.П. Бажана (1904-1983), українського поета, державного й громадського діяча 
14 - Покрова Пресвятої Богородиці.
 - 72-а річниця створення УПА.
 - День українського козацтва. 
 - 870 років від часу створення Галицького Євангелія (1144), одної з найдревніших пам’яток Київської Русі. 
17 - 200 років від дня народження Я.Ф. Головацького (1814-1888), українського поета, вченого, педагога 

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *