пʼятниця, 30 грудня 2016 р.

Старий рік минає...

Рік Старий вирушає в дорогу,
Залишає нам зоряний дім.
Щастя кожному, миру й здоров'я
Зичу радісно з роком Новим

неділя, 18 грудня 2016 р.

Святитель Миколай Чудотворець


Ой хто-хто Миколая любить

Ой хто-хто Миколаю служить...

Святий Миколай Чудотворець - найулюбленіший і найпопулярніший святий і дітей, і дорослих. Чим же заслужив він на таку славу і честь? 
Народився він у Малій Азії у благочестивих батьків. Після їх смерті св. Миколай усю спадщину роздав бідним. Ось зворушлива історія про бідного чоловіка і трьох доньок. Без приданого дівчата не могли вийти заміж, і ось св.Миколай, довідавшись про скруту, кинув їм у вікно три клуночки з золотом.

неділя, 4 грудня 2016 р.

Введення в храм Пресвятої Богородиці


Празник, який розповідає про дитинство Пресвятої Богоматері, — це празник Введення в храм. Святкуємо його 4 грудня. Празник має назву «Вхід у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії» та відкриває нам  деякі таємниці  дитячих років Пречистої Діви Марії, Її виховання у святині та Її приготування до найвищої гідності — бути Матір’ю Божого Сина.

ІСТОРІЯ ПРАЗНИКА
Цей празник заснований на традиціях Церкви й на апокрифічних книгах. Із цих джерел дізнаємося, що батьки Пречистої Діви Марії, будучи бездітними, дали обіцянку в разі народження в них дитини віддати її на службу Богу в Єрусалимський храм.

понеділок, 28 листопада 2016 р.

Початок Різдвяного посту


"Не жертви хочу, а милості..." 


     28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який  випереджає собою свято Різдва Христового і називається також «Пилипівкою», бо починається після 27 листопада - дня пам'яті апостола Пилипа. 

Різдвяний піст є прекрасним часом для кожного з нас, щоб ми як християни, ті, які прагнуть жити згідно з навчанням Господа нашого Ісуса Христа, могли глибше заглянути в своє серце. Заглянути, аби очистити його від бруду гріха і пороків, відчинити двері нашої душі, щоб Бог міг заново поселитись і мешкати в нас. Піст дає можливість усвідомити, що невпинно маємо потребу в очищенні і що при розсіяності життя завжди треба прагнути постом і милостинею викорінювати гріх, який примножується тлінністю тіла та нечистотою бажань.

неділя, 6 листопада 2016 р.

XVI радіодиктант національної єдності

 9 листопада, у День української писемності та мови, на Українському радіо відбудеться шістнадцятий радіодиктант національної єдності. Акція має на меті об’єднати всіх небайдужих навколо українського слова. 
Диктуватиме доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко.
 Об 11 годині на Першому каналі Українського радіо почнеться годинна радіопрограма, присвячена акції: йтиметься про історію радіодиктанту, його учасників, умови написання, а об 11:30 прозвучить власне текст.
Запрошуємо усіх охочих долучитися і написати диктант, але й стати своєрідними співорганізаторами акції: створити свій власний осередок диктанту – зібратися родиною, колективом чи організувати написання за місцем роботи чи навчання, адже мета акції не перевірка грамотності, а єднання! 


З Інтернету

Маркіян Шашкевич - Геній Галичини

...Він рідне слово пробудив,
те слово призабуте.
З мужицьких серць добув його,
зі струн сільської пути...


… І віднайшовся той, хто допоміг нести хреста, хто дав спраглим напитися. Першою краплею для них стало слово Шашкевича. А крапля та перетвориться у струмок, ріку Дністер, а першу книжку назвали «Русалка Дністрова…» 

пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

Покрова Пресвятої Богородиці та День українського козацтва

Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем.


Покрова — християнське свято, шановане у православному світі й зокрема в Україні, Це свято пов’язане з ім’ям святого Андрія. Коли місту загрожувала сарацинська навала, святий Андрій під час молитви побачив у небі Пресвяту Діву Марію, яка розкрила над християнами свій омофор (покров). Таке заступництво Богородиці додало сил візантійцям, і вони дали достойну відсіч чужинцям.


В Україні свято Покрови набуло широкої популярності. Божа Матір Покрова вважалася покровителькою запорозьких козаків. Головним храмом на Січі був Покровський, і престольне (храмове) свято відзначали відповідно 14 жовтня.

74 річниця створення УПА


     З метою належного вшанування вояків УПА та на виконання рішення обласної ради (№ 339 від 20 грудня 2011 р.) про проголошення 2012 року роком УПА, депутати ЛМР затвердили положення про почесну відзнаку «70-річчя створення Української Повстанської Армії».     Відповідно до цього положення, Почесною відзнакою нагороджуватимуться учасники національно-визвольної боротьби українського народу, а також державні, політичні, громадські діячі, науковці, письменник та активні учасники українського державотворення, які своєю працею утверджують та розбудовують незалежну Україну...
...«74 роки тому на наших землях народилась сила, завдяки якій українська нація зберегла свою честь і дала привід нащадкам пишатись своїми дідами і прадідами. Їх життєвий шлях – це велика частина подвигу українського народу...

Україна відзначає День Захисника

Сьогодні, 14 жовтня, всі українці відзначають героїчне національне свято - День Захисника України. З 1999 року свято Покрови відзначається як День українського козацтва. Крім того святкується день УПА, бо вважається, що Українську повстанську армію було створено на Покрову у 1942 році. Цього року гаслом Дня захисника України стане «Сила нескорених».

Згідно з Указом Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, встановлено нове свято — «День захисника України», яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків — «Козацька Покрова» («Покров Пресвятої Богородиці»).
Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність попередній Указ Президента України від 23-го лютого 1999-го №202 (про відзначення 23 лютого Дня захисника Вітчизни).
З 2015 року День захисника України є державним святом і неробочим днем.





З Інтернету

субота, 17 вересня 2016 р.

Відійшов у вічність Великий українець!


…Я кожен свій роман пережив.
Як закінчував — а це дуже тяжка робота, 
— казав дітям і дружині: «Пишіть самі. 
Я більше не можу. Не хочу, не буду!». 
Минав місяць — сідав за новий, 
бо жити без того не міг і тепер не можу.

Роман Іваничук


У суботу на 88-му році життя помер український письменник та громадський діяч,   Герой України Роман Іваничук.
Поховають письменника на Личаківському кладовищі у Львові.
Постать Романа Іваничука в українській літературі надзвичайно вагома. Він автор більше 20 історичних романів, багатьох збірок новел та оповідань, належить до тих письменників, які змінили духовну атмосферу в Україні:

збірка новел «Прут несе кригу» (др. 1958);
збірка новел «Не рубайте ясенів» (1961);
збірка новел «Під склепінням храму» (1961);
роман «Край битого шляху» (1962);
збірка новел «Тополина заметіль» (1965);
роман «Мальви» (написаний 1965—1967; друк. 1968); виданий вдруге під назвою «Яничари»;
збірка новел «Дім на горі» (1969);
збірка новел «Сиві ночі» (1975);
повість «Місто» (написаний 1972—1975; др. 1977);
роман «Черлене вино» (написаний 1974—1976; др. 1977);
роман «Манускрипт з вулиці Руської» (написаний 1976—1978; др. 1979);
збірка новел «На перевалі» (1980);
роман «Вода з каменю» (написаний 1978—1981; др. 1982);
роман «Четвертий вимір» (написаний 1980—1984; др. 1984);
повість «Сьоме небо» (1985);
роман «Шрами на скалі» (напичаний 1984—1986 др. 1987);
роман «Журавлиний крик» (написаний 1968; др. 1988);
роман «Бо війна війною» (др. 1989);
роман «Орда» (др. 1992);
«Вогненні стовпи» (2006);
«Хресна проща» (2011);
«Торговиця» (2012)

2013 року його роман "Торговиця", присвячений місту Коломия, брав участь у конкурсі Книга року ВВС.
Роман Іваничук - один з організаторів Товариства української мови ім. Т. Шевченка, Народного Руху України, член Спілки письменників України (з 1960), депутат Верховної Ради України І-го скликання (1990–94). Заслужений працівник культури України.


Царство Небесне! Спочивайте з миром,  Романе Івановичу! Дякуємо за Ваші твори, за Ваш патріотизм, за Вашу любов до України!





пʼятниця, 16 вересня 2016 р.

Казка про осінь


    Давно це було, у краї щасливім та квітучім. Ніколи не було там холодно, ніхто не сумував і не журився. Правив цим краєм цар, що мав одну доньку — царівну Осінь. Росла вона стрункою та гарною: мала коси, як золото, очі — як синє небо. Коли виповнилося їй вісімнадцять років, посватався до неї славний лицар Вересень.
Погодилась Осінь, бо припав їй до серця цей юнак. Лише висловила бажання, щоб приніс він весільний подарунок — перли заморські. Вирушив лицар у путь-дорогу, а царівна взялась до роботи — гаптувати вбрання весільне. Була вона вмілою та спритною — і за якийсь тиждень вигаптувала і фату, і сукню.

неділя, 4 вересня 2016 р.

Нова програма!!! Календарно-тематичне планування з української мови та літератури для 8 класу на І семестр 2016/2017 н.р.

Календарно-тематичне планування вчитель розробляє на кожен клас відповідно до навчальної програми й вимог Державного освітнього стандарту. Відмінність від змісту програми допускається не більше ніж на 10 %. Календарно-тематичне планування оформляють у друкованій формі, обов’язково зазначають номер і дату проведення уроку, зміст (тему) уроку. Завданням календарно-тематичного планування є:

- визначення місця кожної теми в річному курсі й місце кожного уроку в темі;

- визначення взаємозв’язку між окремими уроками, темами річ­ного курсу;

- організація раціональної роботи й озброєння учнів системою знань, умінь, навичок із предмета.

Подаю Вам календарно-тематичне планування з української мови та літератури для 8 класу на І с. 2016-2017н.р. Перегляньте та завантажуйте, якщо, звісно, підходить).



неділя, 28 серпня 2016 р.

Успення Пресвятої Богородиці


"Величаємо Тебе, Пренепорочна Мати Христа Бога нашого, і славимо Твоє всеславне Успення"



     28 серпня православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці. 

   Повна назва цього празника у церковних літургійних книгах - «Успіння Пресвятої славної Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії». Інші назви – Успення, Перша Пречиста, «Небовзяття».

неділя, 21 серпня 2016 р.

Перелік підручників з української мови та літератури для учнів 8 класу знз

1. «Українська мова» підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Заболотний О. В., Заболотний В. В.). 
3. «Українська мова» підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Єрмоленко С. Я., Сичова В. Т., Жук М. Г.). 
6. «Українська мова» підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Караман С. О., Горошкіна О. М., Караман О. В., Попова Л. О.). 
7. «Українська мова» підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Авраменко О. М., Борисюк Т. В., Почтаренко О. М.). 
10. «Українська література» підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Пахаренко В. І., Коваль Н. А.). 
12. «Українська література» підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Слоньовська О. В.). 

четвер, 14 липня 2016 р.

Перший урок у 2016/2017 навчальному році


Перший урок у новому навчальному році Міністерство освіти і науки пропонує освітянам присвятити відзначенню 25-ї річниці незалежності України. Про це йдеться у листі МОН «Про проведення 1 вересня 2016 року Першого уроку».
Темою Першого уроку для учнів 5-11 класів у міністерстві пропонують визначити: «Від проголошення Незалежності до нової України».
У Міносвіти зазначають, що під час проведення уроку загальноосвітні навчальні заклади, за бажанням, можуть взяти участь у Всеукраїнському учнівському конкурсі «Зміни до Конституції – нове обличчя місця, де ти живеш!». Конкурс проводиться під патронатом Президента України за участю Національної Ради реформ, Міністерства освіти i науки України та за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Ради Європи, Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO).
Разом з тим, у Міністерстві освіти і науки наголосили, що вчитель може провести Перший урок і за власним сценарієм.

вівторок, 12 липня 2016 р.

Тренажер із правопису української мови


Первоверховні апостоли Петро і Павло


12 ЛИПНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ СВЯТИХ ПЕТРА І ПАВЛА

За народними віруваннями, до обов'язків цих святих входить слідкувати за своєчасним збором урожаю, можливо, тому, що день цих святих апостолів збігається з початком жнив у більшості регіонів України:

Святий Петро за плугом ходить,
Святий Павло воли водить...

Заздалегідь перед днем святих Петра і Павла люди за старих часів дуже ретельно готувалися, зокрема білили хати, прибирали і на подвір'ях, і всередині осель. Зранку побожні люди святково вдягалися й обов'язково йшли до церкви. 

субота, 9 липня 2016 р.

Поет купальського вогню і символ незламності українського духу

“Ходорів – це не тільки мої дитячі враження й спогади,

не тільки джерело натхнення – там були люди, 
що дали мені життя й виховали у здоровому національному дусі”
Ігор Калинець


Сьогодні Ігореві Калинцю виповнюється 77 років.
До 1980-х років Калинця як поета мало хто знав в Україні. Суворі пермські концтабори та забайкальське заслання надовго відірвали його од рідної землі...
Ігор Миронович Калинець (нар. 9 липня 1939 в Ходорові) — поет і прозаїк, один із чільних представників так званої «пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько—самвидавного руху в Україні, політв’язень. Живе і працює у Львові. Автор сімнадцяти поетичних збірок, написаних у період між серединою шістдесятих та 1981 роком. Почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка.

четвер, 7 липня 2016 р.

Добра пам'ять живе вічно...Петро Яцик

Я був, є і залишатимусь українцем...
П. Яцик

Ім’я його стало широко знаним в Україні завдяки меценатському проекту — Міжнародному конкурсу з української мови
Нетиповий українець...Так сказав про себе справжній патріот України - бізнесмен і меценат Петро Яцик. Він (7 липня 1921 —  8 листопада 2001) — канадський підприємець українського походження, відомий меценат і філантроп. 
За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” (1996 р.) ,  а до свого вісімдесятиліття — орденом князя Ярослава Мудрого Указом Президента України Л. Д. Кучми.  
Як патріот він вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді.

Свято Івана Купала

У народному календарі 7 липня - день Іван Купала або ж, як ще називають, Іванів день. За народними віруваннями, він злився з язичницьким святом води і водяних божеств - купав, від чого і отримав назву "Купала".

Відзначався слов'янами-язичниками 24 червня, але офіційна православна релігія визначила йому день 7 липня і поєднала з Різдвом Івана Хрестителя.
У ніч на Івана Купала треба було відшукати квітучу папороть, що б отримати в дарунок щастя, багатство і дивовижні здібності. Але це всього лише легенда, оскільки вчені довели, що папороть не цвіте, а розмножується спорами або розподілом пагонів; це залежить від виду рослини.
За старих часів говорили, що вода на Іванів день очисна, а роса цілюща, адже це Іоанн Хреститель освячував воду для купання, проганяв з неї злих духів.

Легенда про квітку щастя


За високими скелями, густими лісами видно маленьке село. На березі річки — невеличкий дерев’яний будиночок. Якщо підійти ближче і заглянути у віконечко, відразу можна зрозуміти, що тут живе лісник. У хаті порається неперевершеної краси дівчина, яку звати Папороть. Батько Іван-Купайло кликав доньку “Квіткою”. Щасливо жила донька з батьком. Та щастя тривало недовго. Привів Іван-Купайло матір для своєї донечки, а для себе дружину. Здавалося, життя буде ще кращим. Та ні!

Одного разу в ясну ніч, коли лісник пішов на полювання, Папороть-квітка побачила, як приведена батьком жінка опівночі варить зілля та промовляє дивні слова. А коли місяць став уповні, то мачуха перетворилася на чаклунку. 

середа, 6 липня 2016 р.

Всесвітній день ... цьомчиків)))



Завтра ми святкуватимемо Івана Купала, а сьогодні  відзначаємо ще одне свято, хоча маловідоме. 
6 липня - Всесвітній День поцілунку. Тож вітаю всіх зі святом та передаю віртуальний цьомчик)))
Що ж до історії свята, то вона невеличка. Припускають, що вперше День поцілунку відзначали у Великій Британії, а 20 років тому цей день офіційно був затверджений ООН.

Огляд-конкурс «ОСВІТНІЙ ОСКАР — 2016»





неділя, 12 червня 2016 р.

Твір нової програми. Валентин ЧЕМЕРИС «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання» ( 8 клас)

Твір нової програми. Юрій Винничук "Місце для дракона" ( 8 клас)

Твір нової програми. Ніна Бічуя «Шпага Славка Беркути» ( 8 клас)

Твір нової програми. Олександр Довженко "Ніч перед боєм" ( 8 клас)

вівторок, 24 травня 2016 р.

24 травня – день слов’янської писемності та культури


24 травня в Україні, Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Словаччині, Македонії, Чорногорії, Чехії відзначають День слов'янської писемності і культури. Свято приурочене до дня вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, слов'янських просвітників та проповідників християнства. Кирило і Мефодій вважаються "батьками" слов'янської абетки, створеної на основі грецької. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця». Брати також переклали з грецької мови на слов'янську Євангеліє та Псалтир.

понеділок, 16 травня 2016 р.

Вшанування жертв геноциду кримських татар

У МОН рекомендують навчальним закладам країни вшанувати пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Відповідні рекомендації МОН направлені місцевим органам управління освітою, Інститутам ППО та навчальним закладам.
Школам рекомендовано провести інформаційні години, лекції, бесіди, тематичні уроки щодо трагічних подій, пов’язаних із геноцидом кримськотатарського народу та інших національностей, а також організувати перегляд фільму «Хайтарма».
На допомогу педагогічним працівникам у проведені тематичних заходів Міністерством освіти надіслано матеріали фотовиставки «18 травня 1944 року - трагічна дата в історії кримськотатарського народу. Боротьба за повернення на Батьківщину. Інтеграція в демократичній Україні», розроблені громадською організацією «Кримська родина».


Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *