четвер, 7 липня 2016 р.

Добра пам'ять живе вічно...Петро Яцик

Я був, є і залишатимусь українцем...
П. Яцик

Ім’я його стало широко знаним в Україні завдяки меценатському проекту — Міжнародному конкурсу з української мови
Нетиповий українець...Так сказав про себе справжній патріот України - бізнесмен і меценат Петро Яцик. Він (7 липня 1921 —  8 листопада 2001) — канадський підприємець українського походження, відомий меценат і філантроп. 
За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” (1996 р.) ,  а до свого вісімдесятиліття — орденом князя Ярослава Мудрого Указом Президента України Л. Д. Кучми.  
Як патріот він вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді.
Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та нагородженні його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив П.Яцик.
Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика - конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й звичаїв українського народу. За традицією, конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови. Проходить у чотири етапи за олімпійською системою: шкільний, районний, обласний, загальноукраїнський.Потрібно гарно писати твори, добре знати орфографію та пунктуацію, а ще вміти гарно висловлювати свою думку. 
Отож, із шаною та подякою пам’ятаймо українця Петра Яцика.



Лист Петра Яцика до школярів






Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *