четвер, 7 липня 2016 р.

Свято Івана Купала

У народному календарі 7 липня - день Іван Купала або ж, як ще називають, Іванів день. За народними віруваннями, він злився з язичницьким святом води і водяних божеств - купав, від чого і отримав назву "Купала".

Відзначався слов'янами-язичниками 24 червня, але офіційна православна релігія визначила йому день 7 липня і поєднала з Різдвом Івана Хрестителя.
У ніч на Івана Купала треба було відшукати квітучу папороть, що б отримати в дарунок щастя, багатство і дивовижні здібності. Але це всього лише легенда, оскільки вчені довели, що папороть не цвіте, а розмножується спорами або розподілом пагонів; це залежить від виду рослини.
За старих часів говорили, що вода на Іванів день очисна, а роса цілюща, адже це Іоанн Хреститель освячував воду для купання, проганяв з неї злих духів.

Прикмети й обряди на 
Івана Купала:
До Іванова дня дощ - буде гарний урожай хліба; після Іванова дня дощ, сильна роса - до врожаю огірків.
Якщо зірочок багато, то багато грибів.
Якщо на Івана просо в ложку, то й буде в ложці.

Гроза прогримить у цей день - горіхів буде мало, і вони будуть порожні.
Свято Івана Купала асоціюється з молодістю, веселощами, нестримністю, магією, заміжжям і очищенням. Його поважають у селах, радо відзначають у великих містах. Згадаймо прикмети й обряди на Івана Купала, щоб не лише цікаво зустріти свято, а й покращити здоров'я, поворожити на нареченого.
Якщо в день Івана Купала вмитися росою, пройдуть вугрі та прищі, якщо росою окропити дім і ліжко, зникнуть таргани й клопи.
У ніч на Івана Купала треба розпалити багаття, щоб відігнати погань і очиститися. Хто краще та вище стрибне - той буде щасливим. Якщо через багаття перевести домашню худобу, можна захистити її від мору. Якщо мати спалить у такому очисному багатті одяг хворої дитини, у вогонь підуть і всі хвороби.




Усюди в купальську ніч дівчата плетуть вінки з рослини під назвою брат-і-сестра, лопуха, богородицької трави, ведмежого вушка, пускають їх із запаленою свічкою на воду. Якщо вінок одразу тоне, отже коханий розлюбив і не вдасться вийти за нього заміж. Ті, в кого вінок приплив до берега, залишаться незаміжніми. У кого вінок найдальше пропливе, та буде найщасливішою, а та, в котрої найдовше прогорить свічка, проживе найдовше.
У ніч на Івана Купала активізуються злі сили, тому на поріг і підвіконня треба класти кропиву, щоб відбити їх напад.
Якщо в Іванову ніч зібрати олію з мурашиних куп, вона допоможе від багатьох хвороб.
Якщо вночі напередодні Івана Купала зірвати квітки брат-і-сестри та покласти по кутках дому, злодії не зможуть підійти до дому, бо квітки рослини розмовлятимуть, створюючи видимість присутності господарів.




Опівночі треба зірвати наосліп квіти та підкласти під подушку, а вранці перевірити, скільки різних трав вдалося зібрати. Якщо вдасться набрати дванадцять трав, цього року буде весілля. Також під голову кладуть подорожник або трипутник, примовляючи: «Трипутник-попутник, живеш при дорозі, бачиш малого і старого, скажи мого судженого!».
Якщо на Івана Купала до сходу сонця пронести через череду тварин ведмежу голову і зарити її потім посеред двору, весь рік чисельність худоби буде стабільною.
У день Івана Купала треба неодмінно піти в лазню, прихопивши з собою новий березовий віник із квітами рослини брат-і-сестра та папороттю або віник, зроблений із трав, зібраних у купальську ніч. Із таким віником можна зміцнити здоров'я та поворожити на заміжжя. Щоб зміцнити здоров'я, треба добряче гарненько попаритися і побити себе віником. Щоб поворожити на заміжжя, слід вийти з лазні й кинути віник за спину - у якому напрямку полетить, туди й заміж можна піти.
 Якщо в купальський день перелізти через дванадцять городів, збудуться бажання.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *