четвер, 25 квітня 2019 р.

Страсна п’ятниця

Страсна, або ж Велика п’ятниця — остання п’ятниця великого посту, кінець страсного тижня, яка присвячена поминанню смерті і страждань Ісуса Христа.

Сьогодні не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Віруючі приступають до Св. Плащаниці і побожно її цілують. Божий гріб прикрашають квітами і лампадками, за ним ставлять хрест без Розп'яття з полотном.


Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус, коли його зняли з Хреста. Після Воскресіння на полотні залишився відбиток Його Образу, який утворився, за дослідженням учених, шляхом великого випромінювання.

По всіх церквах у Страсну п'ятницю замовкають дзвони.На Галичині у дзвіниці чіпляють грубу дерев'яну дошку, і замість дзвонів дзвонар двома дерев'яними молотками «виклепує» по цій дошці, сповіщаючи людей про службу Божу.

Віруючі люди в цей день нічого не їдять до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви, що відбувається після полудня.
За народним віруванням, у Страсну п'ятницю не можна співати – гріх. У деяких регіонах України кажуть, що «хто співає в Страсну п'ятницю, той на Великдень буде плакати».


З Інтернету

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *