вівторок, 23 квітня 2019 р.

Символіка Великоднього кошика


Паска – символ Воскресіння та Небесного Царства. Це хліб вічного життя, символ Агнця Божого, який був розп’ятий за наші гріхи на хресті. Як пише апостол Павло, що наша паска – це Христос, який був принесений у жертву. 



Сир і масло. Молочні страви, а особливо молоко є першотвором, продуктом, який не є створений людиною, а подарований людям природою. Як мама годує свою дитину, так сир та масло є символами ніжності та жертовності Бога. Ми повинні прагнути Божої благодаті, як немовля прагне маминого молока. 


Яйця, писанки і крашанки. Яйце – це один із символів Великодня, який символізує нове життя і відродження. Основний колір крашанок – червоний, він символізує пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя. 

Шинка або ковбаса. Освячення м’ясних страв сягає коренями ще до старозавітної Пасхи: на це свято споживали жертовне ягня. Ягня – це прообраз Ісуса Христа, який своєю жертвою відкупив наші гріхи та врятував від влади смерті. Євангеліст Іван називає Ісуса Христа Агнцем Божим, який бере на себе гріхи світу. 

Хрін – це міцне коріння, це те коріння, яке може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа. 


Сіль — символ повноти та достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом. Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів “сіллю землі”. Сіль – це той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам.
Свічка. Запалена свічка є символом молитви і віри. І зовсім не важливо, купиш ти велику дорогу свічку чи маленька, головне  поставити її з вірою та смиренням. 



Отже, нехай радість Христового Воскресіння буде звеличена нашою молитвою, розумінням символіки та значення освячених Господніх дарів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *