четвер, 14 липня 2016 р.

Перший урок у 2016/2017 навчальному році


Перший урок у новому навчальному році Міністерство освіти і науки пропонує освітянам присвятити відзначенню 25-ї річниці незалежності України. Про це йдеться у листі МОН «Про проведення 1 вересня 2016 року Першого уроку».
Темою Першого уроку для учнів 5-11 класів у міністерстві пропонують визначити: «Від проголошення Незалежності до нової України».
У Міносвіти зазначають, що під час проведення уроку загальноосвітні навчальні заклади, за бажанням, можуть взяти участь у Всеукраїнському учнівському конкурсі «Зміни до Конституції – нове обличчя місця, де ти живеш!». Конкурс проводиться під патронатом Президента України за участю Національної Ради реформ, Міністерства освіти i науки України та за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Ради Європи, Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO).
Разом з тим, у Міністерстві освіти і науки наголосили, що вчитель може провести Перший урок і за власним сценарієм.

вівторок, 12 липня 2016 р.

Тренажер із правопису української мови


Первоверховні апостоли Петро і Павло


12 ЛИПНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ СВЯТИХ ПЕТРА І ПАВЛА

За народними віруваннями, до обов'язків цих святих входить слідкувати за своєчасним збором урожаю, можливо, тому, що день цих святих апостолів збігається з початком жнив у більшості регіонів України:

Святий Петро за плугом ходить,
Святий Павло воли водить...

Заздалегідь перед днем святих Петра і Павла люди за старих часів дуже ретельно готувалися, зокрема білили хати, прибирали і на подвір'ях, і всередині осель. Зранку побожні люди святково вдягалися й обов'язково йшли до церкви. 

субота, 9 липня 2016 р.

Поет купальського вогню і символ незламності українського духу

“Ходорів – це не тільки мої дитячі враження й спогади,

не тільки джерело натхнення – там були люди, 
що дали мені життя й виховали у здоровому національному дусі”
Ігор Калинець


Сьогодні Ігореві Калинцю виповнюється 77 років.
До 1980-х років Калинця як поета мало хто знав в Україні. Суворі пермські концтабори та забайкальське заслання надовго відірвали його од рідної землі...
Ігор Миронович Калинець (нар. 9 липня 1939 в Ходорові) — поет і прозаїк, один із чільних представників так званої «пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько—самвидавного руху в Україні, політв’язень. Живе і працює у Львові. Автор сімнадцяти поетичних збірок, написаних у період між серединою шістдесятих та 1981 роком. Почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка.

четвер, 7 липня 2016 р.

Добра пам'ять живе вічно...Петро Яцик

Я був, є і залишатимусь українцем...
П. Яцик

Ім’я його стало широко знаним в Україні завдяки меценатському проекту — Міжнародному конкурсу з української мови
Нетиповий українець...Так сказав про себе справжній патріот України - бізнесмен і меценат Петро Яцик. Він (7 липня 1921 —  8 листопада 2001) — канадський підприємець українського походження, відомий меценат і філантроп. 
За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” (1996 р.) ,  а до свого вісімдесятиліття — орденом князя Ярослава Мудрого Указом Президента України Л. Д. Кучми.  
Як патріот він вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді.

Свято Івана Купала

У народному календарі 7 липня - день Іван Купала або ж, як ще називають, Іванів день. За народними віруваннями, він злився з язичницьким святом води і водяних божеств - купав, від чого і отримав назву "Купала".

Відзначався слов'янами-язичниками 24 червня, але офіційна православна релігія визначила йому день 7 липня і поєднала з Різдвом Івана Хрестителя.
У ніч на Івана Купала треба було відшукати квітучу папороть, що б отримати в дарунок щастя, багатство і дивовижні здібності. Але це всього лише легенда, оскільки вчені довели, що папороть не цвіте, а розмножується спорами або розподілом пагонів; це залежить від виду рослини.
За старих часів говорили, що вода на Іванів день очисна, а роса цілюща, адже це Іоанн Хреститель освячував воду для купання, проганяв з неї злих духів.

Легенда про квітку щастя


За високими скелями, густими лісами видно маленьке село. На березі річки — невеличкий дерев’яний будиночок. Якщо підійти ближче і заглянути у віконечко, відразу можна зрозуміти, що тут живе лісник. У хаті порається неперевершеної краси дівчина, яку звати Папороть. Батько Іван-Купайло кликав доньку “Квіткою”. Щасливо жила донька з батьком. Та щастя тривало недовго. Привів Іван-Купайло матір для своєї донечки, а для себе дружину. Здавалося, життя буде ще кращим. Та ні!

Одного разу в ясну ніч, коли лісник пішов на полювання, Папороть-квітка побачила, як приведена батьком жінка опівночі варить зілля та промовляє дивні слова. А коли місяць став уповні, то мачуха перетворилася на чаклунку. 

середа, 6 липня 2016 р.

Всесвітній день ... цьомчиків)))



Завтра ми святкуватимемо Івана Купала, а сьогодні  відзначаємо ще одне свято, хоча маловідоме. 
6 липня - Всесвітній День поцілунку. Тож вітаю всіх зі святом та передаю віртуальний цьомчик)))
Що ж до історії свята, то вона невеличка. Припускають, що вперше День поцілунку відзначали у Великій Британії, а 20 років тому цей день офіційно був затверджений ООН.

Огляд-конкурс «ОСВІТНІЙ ОСКАР — 2016»





Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *