середа, 22 липня 2015 р.

"Поеткою з Божої ласки була Олена Теліга..."


"Життя - це боротьба, 
а боротьба - це справжнє життя..."

"Свою рідну українську мову знаю дуже недавно"
Олена Теліга

  Життя й боротьба її — взірець ідейної переконаності, послідовності у відстоюванні національного ідеалу, великої жертовності й самопосвяти, який витворив героїчний обрах української героїні.

  Олена Теліга належала до "Празької школи" в українській поезії. 
   Творча спадщина поетеси невелика: трохи більше трьох десятків поетичних шедеврів, один незакінчений розповідь і ряд публіцистичних статей. Стиль її творів - героїчний романтизм. Ми пам'ятаємо і будемо пам'ятати цю визначну постать, яка віддала життя за найдорожче і найцінніше в житті, - свободу. Свободу думки, дії, життя.

    Чимало дослідників життя і творчості поетки не можуть збагнути, як «салонна дама», яка виховувалася в атмосфері російської культури, прийшла до усвідомлення себе українкою. Понад те, національна самоідентифікація переросла у необхідність активного захисту політичних і культурних прав української нації. Олена Теліга — зразок суспільної поведінки людини, позбавленої комплексів меншовартості й страху. Це те, що зветься справжнім характером. Не випадково вона так часто у своїх поезіях вживала слово «грань», яким, з одного боку, означувала чітку межу між добром і злом, своїми і чужими, життям і смертю, а з другого — вимагала від своїх героїв її переступити, відважитися на вчинок, гідний лицаря.
Сьогодні неможливо уявити Олену Телігу поза духовним і культурним життям України. Залишається одне: осягти велич її духу.

   "Маючи можливiсть рятувати своє життя, вона свiдомо пiшла смертi назустрiч, добровiльно вибрала шлях на Голгофу... Чи ж оцiнила українська громадськiсть всю велич цiєї добровiльної жертви? Чи усвiдомила, кого втратила морозної лютневої ночi 1942 року? Чи знаємо, хто зник назавжди в самому розквiтi сил i таланту?"
Олена Звичайна, "Гаряча смерть"
   "Розумна, палка, невтомний борець за свободу України i украiнського слова, талановита поетка, вона мала велику особисту привабливiсть й чисто жiночий чар. ...У нiй бачили нову Лесю Українку. Скромна, дуже проста в поведiнцi, дуже товариська, вона легко здобувала симпатiю."
Н. Павлова, "Невтомний борець за свободу України"



      

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *