пʼятниця, 17 липня 2015 р.

"Родюча, як земля, а робоча – як бджола” (Олена Пчілка)

«Вічна пам’ять тобі на рідній землі» 
 М. Грушевський
   Сьогодні виповнюється 166 років від дня народження відомої української поетеси Ольги Драгоманової (Олени Пчілки).
В історії української культури та науки вона становить цілу епоху. В її особі поєдналось ціле суцвіття талантів – педагога, письменниці, перекладача, вченого, громадського діяча. А ще -це блискучий журналіст і видавець. 

Ольга Драгоманова  перша в нашій літературі перестала ховатися за чоловічим псевдонімом, як це робила Жорж Санд і  Марко Вовчок.  Першою вона була справді багато в чому. У її повісті ”Товаришки” вперше виведено українську інтелігенцію. Доти українською в нашій літературі розмовляли тільки селянки. Вона й сама була з такої інтелігенції. За тих часів це вимагало твердості характеру й сміливості. Пчілка воювала сама проти всіх.
 

Все своє життя Олена Пчілка відстоювала українську мову, як у колі родини, так і в усіх сферах культурного і громадського життя, боролася за українські школи, українські університети, за створення кафедр українознавства, за поширення української книжки серед народу.  На відкритті пам’ятника Котляревському в Полтаві 1903-го заборонили читати доповіді українською. Пчілка — єдина, хто злегковажив забороною. Високі державні чиновники, зустрічаючись із нею, переходили на французьку, боячись образити своєю російською.
Директор поштового департаменту Петербурга особисто давав дозвіл надіслати телеграму до Києва забороненою українською — бо ”для г-жи Косач можно сделать исключение”. Хоч її чоловік, дійсний статський радник Петро Косач, будучи українофілом, мову не дуже знав, і вдома розмовляв колоритним суржиком. Пчілка казала, що якби не вона, то їхні діти ніколи б не стали українцями.

Творча спадщина Олени Пчілки є цінним набутком нашої науки і культури, в ній повнокровно пульсує любов до свого народу, до України. Нині існує літературна премія ім. Олени Пчілки за кращі художні твори для дітей (заснована 1991 року видавництвом “Веселка”). Її іменем названі бібліотеки, вулиці.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *