пʼятниця, 24 липня 2015 р.

Порядок організації Першого уроку 2015/2016 навчального року

Міністерство освіти і науки визначило порядок організації Першого уроку у 2015/2016 році (лист Міністерства 1/9-354 від 24.07.2015).
Міністерство рекомендує загальноосвітнім та професійно-технічним навчальним закладам розпочати 2015/2016 навчальний рік за тематикою, що відповідала б принципам Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, затвердженої наказом МОН від 16.06.2015 № 641. Конкретну тему Першого уроку навчальні заклади визначатимуть самостійно.

четвер, 23 липня 2015 р.

Перелік підручників з української мови та літератури для учнів 7 класу знз, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету

МОН затверджено перелік підручників для учнів 4 та 7 класів, що можуть друкуватися за державні кошти

«Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Заболотний О. В., Заболотний В. В.).


«Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Ющук І. П.).

«Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Єрмоленко С. Я., Сичова В. Т., Жук М. Г.).

«Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Горошкіна О. М., Попова Л. О.).

«Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Голуб Н. Б., Шелехова Г. Т., Новосьолова В. І., Ярмолюк А. В.).

«Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Глазова О. П.).

«Українська мова» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Кобцев Д. А.).

«Українська література» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Міщенко О. І.).

«Українська література» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Авраменко О. М.).

«Українська література» підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Коваленко Л. Т.).

Проведення Першого уроку в 2015/2016 навчальному році

Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, 
народ – нацією, країна – державою. 
М. Грушевський

У духовному і політичному житті кожного народу є події й роки, які назавжди входять в його історію, свідомість, визначають характер буття, місце і роль у світових цивілізаційних процесах. В історії України чимало подій, що перед усім світом продемонстрували прагнення українського народу до вільного, щасливого, заможного життя. Як свідчить історія, із тисяч народів і народностей світу лише 200 виросли в нації – створили свої держави й домоглися визнання світової спільноти, серед них – Україна.
Українська держава зможе розвиватися далі лише за умови, що вона буде знати своє минуле і при цьому пам’ятати, що саме історична свідомість є вищою духовною цінністю будь-якої нації.
Події останніх років, коли Україна ціною життя Героїв Небесної Сотні, зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів відстоює свободу і територіальну цілісність, дають підстави стверджувати, що переважна більшість громадян України, серед яких є і діти, і молодь, виявили високу патріотичну свідомість та міцну громадянську позицію. Тому одним із найважливіших завдань педагогів є продовження роботи з формування у дітей та молоді громадянських якостей, розуміння приналежності до Українського народу.

середа, 22 липня 2015 р.

Він пішов, розправивши крила...


Людина нібито не літає...
А крила має. А крила має!

Ліна Костенко

Він був Артистом. Таким Богдана Ступку  і запам'ятають... 
З роки минає від дня Його смерті...

Відомий у всьому світі - він не встиг отримати тільки «Оскара», про який мріяв... Він був актором, який міг викликати сміх, міг - сльози, а міг і те й інше одночасно". Страшно, боляче, дуже рано...." - так згадують сьогодні митці про Ступку.

"Поеткою з Божої ласки була Олена Теліга..."


"Життя - це боротьба, 
а боротьба - це справжнє життя..."

"Свою рідну українську мову знаю дуже недавно"
Олена Теліга

  Життя й боротьба її — взірець ідейної переконаності, послідовності у відстоюванні національного ідеалу, великої жертовності й самопосвяти, який витворив героїчний обрах української героїні.

  Олена Теліга належала до "Празької школи" в українській поезії. 
   Творча спадщина поетеси невелика: трохи більше трьох десятків поетичних шедеврів, один незакінчений розповідь і ряд публіцистичних статей. Стиль її творів - героїчний романтизм. Ми пам'ятаємо і будемо пам'ятати цю визначну постать, яка віддала життя за найдорожче і найцінніше в житті, - свободу. Свободу думки, дії, життя.

понеділок, 20 липня 2015 р.

Про організацію виховання в знз області у 2015/2016 навчальному році

Додаток 
до листа департаменту освіти і науки 
Львівської обласної держадміністрації
від 10.07. 2015р. № 01-08/2009



Про організацію виховання
в загальноосвітніх навчальних закладах області
у 2015/2016 навчальному році

Виховання дітей у загальноосвітніх навчальних закладах Львівщини у 2015-2016 навчальному році відбуватиметься відповідно до укладених освітніми спільнотами (педагогами, учнями та їх батьками) шкільних виховних програм на 2013 – 2016 роки. Згідно з наказом департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації від 15.06.2015 р. № 08-01/221 «Про організацію виховання у загальноосвітніх навчальних закладах Львівщини у 2015-2016 навчальному році» дирекція зобов’язана забезпечити обговорення та (при потребі) коригування виховної програми навчального закладу, а також доповнити цю програму заходами на 2015 – 2016 навчальний рік. У вересні схвалені радами ЗНЗ та затверджені наказами директорів шкіл виховні програми слід розмістити на освітньому порталі Львівщини.

пʼятниця, 17 липня 2015 р.

"Родюча, як земля, а робоча – як бджола” (Олена Пчілка)

«Вічна пам’ять тобі на рідній землі» 
 М. Грушевський
   Сьогодні виповнюється 166 років від дня народження відомої української поетеси Ольги Драгоманової (Олени Пчілки).
В історії української культури та науки вона становить цілу епоху. В її особі поєдналось ціле суцвіття талантів – педагога, письменниці, перекладача, вченого, громадського діяча. А ще -це блискучий журналіст і видавець. 

Ольга Драгоманова  перша в нашій літературі перестала ховатися за чоловічим псевдонімом, як це робила Жорж Санд і  Марко Вовчок.  Першою вона була справді багато в чому. У її повісті ”Товаришки” вперше виведено українську інтелігенцію. Доти українською в нашій літературі розмовляли тільки селянки. Вона й сама була з такої інтелігенції. За тих часів це вимагало твердості характеру й сміливості. Пчілка воювала сама проти всіх.

четвер, 16 липня 2015 р.

Василь Барка - літописець українського горя



«І просили Його, щоб тільки 
доторкнутися до краю одежі
Його: і ті, хто доторкався,
видужували...»

"Це був дивовижний чоловік, і біографія його така ж дивовижна! Жив там, на чужині, за океаном, був свобідним чоловіком. Як свобідною такою ж була й та наша українська діаспорна література, яку він собою й уособлює. Була сильна, звитяжна й бойова, заклична! Бо не стогнала в страшних, заіржавілих лещатах комуністичної всесильної цензури", — так говорив про Василя Барку Володимир Яворівський, голова Національної спілки письменників України.

середа, 15 липня 2015 р.

Програма «Успішний вчитель». Положення.

 Депутати Львівської міськради на сесії 14 липня затвердили програму «Успішний вчитель», згідно з якою 100 переможців отримають по 25 тис. грн винагороди.

Конкурс на участь у програмі оголошуватимуть щороку 15 серпня. Прийом документів відбуватиметься щорічно до 20 вересня.
За словами Зоряни Довганик, в.о. начальника управління освіти ЛМР, метою Програми є підвищення ролі та значення педагогічної професії шляхом виявлення та підтримки талановитих та успішних вчителів, заохочення їх за успіхи у роботі, активну участь у громадській, спортивній, мистецькій, науковій діяльності, а також покращення якості надання освітніх послуг у навчальних закладах м. Львова. Завдання програми – фінансова підтримка талановитих та успішних вчителів шляхом надання їм разових грошових винагород.

вівторок, 14 липня 2015 р.

Про проведення в 2016 році ЗНО результатів навчання

РІШЕННЯ
КОЛЕГІЇ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Протокол № 6/6-20 від 03 липня 2015 року 

Про проведення в 2016 році зовнішнього
незалежного оцінювання результатів навчання

Заслухавши та обговоривши доповідну записку заступника Міністра освіти і науки України Полянського П. Б. та директора Українського центру оцінювання якості освіти Лікарчука І. Л.,
КОЛЕГІЯ УХВАЛЮЄ:

пʼятниця, 10 липня 2015 р.

Віртуальний словник цікавих рідковживаних українських слів або...СловОпис


Київський університет імені Бориса Грінченка презентував новий інтерактивно-пізнавальний проект «СловОпис». Творці проекту представляють концепцію та електронну оболонку телепрограми, мета якої – долучити студентів України до активного пізнання рідної мови. 

«СловОпис» - це віртуальний словник цікавих рідковживаних українських слів, презентація яких відбувається у вигляді відеоблогів. Українська мова цікава, милозвучна, неочікувана, і головне - вона престижна! У цій спільноті ми навчимося  розмовляти українською правильно, дізнаємося про нові цікаві слова та унікальні факти.

вівторок, 7 липня 2015 р.

«Український правопис» зазнає змін

Уряд змінив склад правописної комісії, який був сталим упродовж 13 років.
Такі дії зумовлено тим, що за цей період дехто з її представників просто помер (як, наприклад, Арнольд Грищенко) або не може вже виконувати функції члена комісії.
До складу нової комісії увійшли також і ті, хто працював у попередньому складі.
У повідомленні Урядового порталу зазначено, що комісія має підготувати нову редакцію «Українського правопису».
Нагадаємо, у 1999 році презентували проект правопису, який передбачає повернення в українську мову старих традицій української орфографії. Зокрема, використання літери «И» на початку слова (инший замість інший), окреме написання «пів» з іменниками, відмінювання слів на кшталт «метро»
.

Указ про присудження цьогорічної премії «Українська книжка року»

Список цьогорічних переможців премії Президента України «Українська книжка року»:
Номінація «За видатні досягнення у галузі художньої літератури»:
трилогія «Самотність пророка, або Добрий Ангел Івана Франка: Роман-есей», «Поет і владика: Роман-есей», «Доктор і Професор, або На шляху поступу: Роман-есей»

Номінація «За вагомий внесок у розвиток українознавства»:
книжкове видання «Вулицями старого Києва».

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *