вівторок, 30 червня 2015 р.

Зміни до навчальних програм з української мови 2015-2016

У мовленнєвій змістовій лінії програми спрощено висвітлення мовленнєвознавчих понять відповідно до вікових особливостей учнів; уточнено види творчих робіт щодо поділу їх на усні й письмові форми виконання учнями; спрощено види переказів, творів і зменшено кількість їх із метою розвантаження й вивільнення часу для роботи над удосконаленням власних письмових висловлень; внесено відповідні зміни до державних вимог до рівня мовленнєвої компетентності учнів основної школи. 

Зміни до навчальних програм з української літератури 2015-2016


5 клас 
Вилучено з програми народні перекази «Білгородський кисіль», «Ой Морозе-Морозенку»; поезію М. Рильського «Люби природу не як символ…»; поезії М. Вінграновського «Перша колискова», «Бабунин дощ», «Сама собою річка ця тече…». 

6 клас 
Вилучено з програми: пісню Д. Луценка «Як тебе не любити, Києве мій»; вступ до поеми Т. Шевченка «Іван Підкова»; поезію Лесі Українки «Співець»; поезію І. Калинця «Писанки», співомовки С. Руданського «Гуменний», «Свиня свинею».

Методичні рекомендації МОН України "Про вивчення української мови та літератури у знз у 2015-2016 н.р."

вівторок, 23 червня 2015 р.

Моє портфоліо


Що найголовніше було в моєму житті? 
Без роздумів відповідаю: любов до дітей.

В.Сухомлинський

“Любіть роботу, яку ви виконуєте,
і тоді жодного дня у вас не буде робочого”


 
Я, Білокура Наталія Ігорівна, викладаю українську мову та літературу в середній загальноосвітній школі № 99 м. Львова від 2002 року. 
Працюю над проблемою «Використання ІКТ на уроках української мови та літератури». Постійно беру активну участь у шкільних та районних заходах, цікавлюся інноваціями у викладанні предмета. 
Створила  блоги  «Мовний світ»,  «Українська мова »«Українська література» та сайт «Скарбничка юного мовознавця» для вчителів української мови і літератури; блог СЗШ № 99 м. Львова, кл@сний блог "Живчики" учнів 6-А класу. Детальніше про мене читайте тут.

неділя, 21 червня 2015 р.

Надсучасний кабінет


Думаю, кожен погодиться: сучасне навчання буде результативним за умови, якщо ми, педагоги, матимемо можливість використовувати ІКТ на уроках словесності. 


Кабінет української мови та літератури, в якому я працюю, обладнано ноутбуком, принтером, мультимедійним проектором та екраном, без яких урок з використанням ІКТ неможливий. А нещодавно завдяки директорові школи Гриціву Богданові Федоровичу в кабінеті встановлено  інтерактивну дошку Рanasonic ub-t580, яка оживляє атмосферу на уроці та робить навчальний процес наочним, пізнавальним та надсучасним. Детальніше про кабінет та орієнтовний план його роботи на 2015-2016 н.р.читайте тут!!!


четвер, 18 червня 2015 р.

Впровадження та використання ІКТ на уроках словесності

(Із матеріалів для конкурсу "Вчитель року 2015", в якому з цікавих причин не взяла участь!!!!!)

... Про використання інтерактивної дошки на уроках читайте уже незабаром...



...« Найбільше значення має не те, що учень використовує новітні технології, а те, як це використання сприяє підвищенню рівня його освіченості»
С.Ерманн

...Використання  ІКТ на уроках словесності: 
- інтерактивні та мультимедійні навчальні блоки
- віртуальна екскурсія

-он-лайн-тестування; тести програми «EasyQuizzy» 
- ресурси PowerPoint 
- ресурси Publisher 
- медіадиктант 
- блоги платформи Blogspot.com 
- педагогічні програмні засоби (ППЗ) 
- Інтернет-ресурси 
-медіатека (аудіо та відеофрагменти, фільми за програмою української літератури ) 
- медіапроект 

середа, 17 червня 2015 р.

Національно-патріотичне виховання здійснюватиметься за новою Концепцією

Уже з наступного 2015-2016 навчального року Концепція реалізовуватиметься у загальноосвітніх навчальних закладах України.

З Інтернету

понеділок, 15 червня 2015 р.

Конкурс «Соняшник-учитель» – 2015

VІ Всеукраїнський конкурс фахової майстерності для вчителів-україністів «Соняшник-учитель»–2015 відбудеться 6 жовтня 2015 року. 

Комплект завдань конкурсу складається з двадцяти завдань у тестовій формі з вибором однієї правильної відповіді з п’яти запропонованих.На їх виконання відводиться 30 хвилин.
Конкурс для вчителів-україністів «Соняшник-учитель»−2015 проходитиме анонімно, а переможців буде названо й нагороджено тільки за умови їх власного бажання. Участь - безкоштовна.

неділя, 14 червня 2015 р.

"Освітній Оскар - 2015"

Видавництво "Шкільний світ" оголошує огляд-конкурс "Освітній Оскар - 2015". Мета його - знайти і поширити найкращий педагогічний досвід лідерів освітньої галузі України; відзначити обдарованих дітей і дорослих на державному рівні; піднести імідж освітян.

Загальні положення
1. Огляд-конкурс "Освітній Оскар - 2015" проводиться з 1 квітня до 1 жовтня 2015 р.
2. Участь у конкурсі можуть брати лише передплатники видань "Шкільного світу" на 2015 р.
3. Результати конкурсу оцінюватиме компетентне журі.
4. Найкращі матеріали будуть опубліковані на шпальтах профільних видань, а їх автори - нагороджені призами, дипломами і подяками.

пʼятниця, 12 червня 2015 р.

Конкурс «Діти України – єдині»

Український кризовий медіа-центр за підтримки Міністерства освіти і науки України проводить конкурс для старшокласників «Діти України – єдині».
До участі в конкурсі запрошуються молоді люди, що навчаються у старшій школі (10-11 класи).
Предметом конкурсу є твір, створений у жанрі есе, обсягом до 5 тис. знаків. У творі учасник конкурсу має викласти своє бачення щодо поширення в суспільстві ідей толерантності, взаємоповаги, людяності та примирення. Твір має бути надісланий в електронному вигляді (в форматі txt чи doc) на електронну адресу: unitedchildrenua@gmail.com до 30 червня включно. Також у листі конкурсант має вказати наступні данні: прізвище та ім’я; назву населеного пункту, де мешкає; номер школи та клас навчання; контактний телефон.

неділя, 7 червня 2015 р.

Рекомендації МОН щодо національно-патріотичного виховання у школах

Міністерство освіти і науки України оприлюднило на офіційному веб-сайті методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах.
Автори методичних рекомендації зазначають, що, враховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні після Революції гідності, обставини, пов’язані з російською агресією, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції тощо.

середа, 3 червня 2015 р.

Музейна педагогіка: поради МОН

Міністерством освіти і науки розроблено методичні рекомендації щодо засад діяльності музеїв історичного профілю дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів. Рекомендації підготовлені з метою сприяння організації роботи з патріотичного виховання дітей та молоді у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах.
У МОН наголошують на особливо важливої ролі музеїв історичного профілю навчальних закладів у патріотичному вихованні дітей та учнів та формуванні їхньої громадянської позиції.

понеділок, 1 червня 2015 р.

Гімн України по - українськи


Літній календар знаменних дат 2015


Червень 

1  Міжнародний день захисту дітей (Книжкові виставки: «Притисніть до грудей свою дитину…» (Надія Красоткіна), «Дорослі! Убережіть дітей від гіркоти розчарувань і зневіри», «Захист дитинства у цілому світі – це місія честі, любові, добра»). 


5  Всесвітній день охорони навколишнього середовища (Книжкові виставки: «Художнє слово на захист довкілля», «Свій голос віддаю за матінку-природу», «Очистимо землю від бруду і скверни» (Надія Красоткіна), «Від середовища, в якому ми живемо // Залежить все: здоров’я, і життя, // І наш добробут. Та ми все псуємо, // Яке людей чекає майбуття?» (Надія Красоткіна).

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *