понеділок, 1 червня 2015 р.

Літній календар знаменних дат 2015


Червень 

1  Міжнародний день захисту дітей (Книжкові виставки: «Притисніть до грудей свою дитину…» (Надія Красоткіна), «Дорослі! Убережіть дітей від гіркоти розчарувань і зневіри», «Захист дитинства у цілому світі – це місія честі, любові, добра»). 


5  Всесвітній день охорони навколишнього середовища (Книжкові виставки: «Художнє слово на захист довкілля», «Свій голос віддаю за матінку-природу», «Очистимо землю від бруду і скверни» (Надія Красоткіна), «Від середовища, в якому ми живемо // Залежить все: здоров’я, і життя, // І наш добробут. Та ми все псуємо, // Яке людей чекає майбуття?» (Надія Красоткіна).

8  160 років від дня народження Наталії Іванівни Кобринської (Озаркевич, 1855–1920), української письменниці (Книжкові виставки та епіграфи: «Піонерка українського фемінізму»: до 160-річчя від дня народження Наталії Кобринської; «Наталя Кобринська біля витоків української жіночої преси», «Джерела про громадську та літературну діяльність Наталії Кобринської», «Та всю велич жіночого руху й жіночих здобутків на всіх ділянках життя можуть зрозуміти тільки ті, які бачили перший засів, що його між жіноцтвом кинула своєю ніжною рукою Наталя Кобринська там, на перших жіночих сходинах в Станіславі» (О. Кисілевська)). 

22  День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні (Книжкові виставки та епіграфи: «Життя недосконале. Війна – приклад такої недосконалості»; «Пам’ятаймо добрі справи тих людей, які всією душею дієво прагнули відвернути та припинити військові дії, які воювали не від злої волі воювати, а захищаючи власну душу, власне бачення добра при всій його недосконалості, оскільки істину в усій повноті знає лише Бог; пам’ятаймо душі людей, які прагнули уникнути зайвих смертей і припинити кровопролиття, які розуміли, що нема різниці між ворогами в війні, що всі межі є умовністю і тільки недосконалість безумного життя приводить людину у вир війни» (Юрій Шеляженко)). 

23  Міжнародний Олімпійський день. 

28  День молоді. 
     День Конституції України (Книжкові виставки: «Це свято кожен громадянин у серці пам’ятає»: до Дня Конституції України, «Свобода слова і права людини – наш Закон»: до Дня Конституції України, «Знайте та реалізуйте свої права»: до Дня Конституції України, «Право людей – завжди бережіть»: до Дня Конституції України. 


Липень 
  Свято Івана Купала (Книжкові виставки: «На Купала – свято щастя, свято вогнища, завзяття…», «Накрапала на Купала з неба янгольська роса» (П. Перебийніс), «У ніч купальську, тиху запалимо вогонь», «Святкування Івана Купала. Купальські обряди і звичаї українців», «В ніч містичну Івана Купала…»). 


16  25 років тому (1990) Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України, що сприяло національному відродженню державності, культури і освіти (Книжкові виставки: «Суверенна Україна – вистраждана доля», «Не цінується ніщо так у житті, як воля…»: до 25-річчя ухвалення Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України). 

23  День Преподобного Антонія Печерського. 

24  День Рівноапостольної княгині Ольги. 

26  135 років від дня народження Володимира Кириловича Винниченка (1880–1951), українського письменника, художника, політичного діяча. 

28  День Рівноапостольного князя Київського Володимира Великого – хрестителя Київської Руси-України. День хрещення Київської Руси-України (Книжкові виставки: «Великий дар хрещення»: до 1024-річчя з часу хрещення Київської Русі; «Впровадження християнства в Київській Русі – найголовніше досягнення Володимира Великого»; «Видатна роль християнства в розвитку культури Київської Русі»; «Історія хрещення Київської Русі – погляд крізь час»; «Ісус Христос – учора, сьогодні, назавжди»: до 1026-річчя з часу хрещення Київської Русі; «І знову іменем Христовим ми оновим наш тихий край»: до 1026-річчя з часу хрещення Київської Русі; «Християнство – євангельські правди милосердя і любові ближнього»). 

Серпень 

19  Преображення Господнє. Другий (Яблуневий) Спас (Книжкові виставки: « Зустрічайте, люди, Спас яблуками з медом…», «Яблуневий Спас теплом леліє…», «Другий Спас. Історія і традиції свята»). 

23  День Державного Прапора України (Книжкові виставки та епіграфи: «Тріпоче синьо-жовтий стяг, як вільне серце України», «Крилатий вітер розвиває стяг – // Блакить і золото на нім переплелися» (Світлана Коробова)). 


24  День незалежності України (Книжкові виставки: («Є на світі моя країна, де червона цвіте калина…»: до Дня незалежності України, «Незалежна Україна: віхи історії», «Бо лиш одна Вкраїна - мати, де хвилі неба голубі…»: до Дня незалежності України). 


28  Успіння Пресвятої Богородиці. Перша Пречиста.


















Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *