четвер, 19 січня 2017 р.

19 січня — Водохрестя або Йордан, Богоявлення


Хрещення – одне з головних і найулюбленіших свят у нашій країні. Напередодні віруючі відзначають водохресний Святвечір (другий святий вечір).


Здавна відомо, що Іван Хреститель охрестив народ у Йордані, чим закликав усіх до покаяння й очищення душі від гріхів. Ісус у віці 30 років, будучи безгрішним, перший прийняв хрещення, освятивши при цьому собою річку Йордан. На честь цієї події свято і було названо Хрещенням, а в народі його називають Йорданом (Ордань). Цього ж дня відзначають і свято Богоявлення.
Традиції
За день до Водохрестя віруючі постять, а 18 січня відзначають водохресний Святвечір. Існує звичай для всієї родини, як і на Різдво, збиратися за столом. На вечерю готують пісні страви, кутю та узвар. Головна традиція свята – водосвяття. У день Хрещення святять воду в усіх церквах, а також освяченню підлягають усі джерела води: річки, ставки та озера. У них прорубується ополонка, у яку священнослужителі опускають хрест.
Існує повір'я, що свята вода очищає і зцілює. Тому люди стають у чергу, щоб запастися святою водою на цілий рік. Якщо бути присутнім на ритуалі освячення води, то можна здобути зцілення всіх недуг. По хрещенську воду можна прийти і після свята або набрати її зі звичайного джерела, бо, за переказами, у водохресну ніч навіть проста вода має цілющу силу.

Святкове віншування
З вечерею усіх смачною,
З Йорданською святою водою!
Щоби Ісус, що охрестився,
Завжди в потребі заступився
За весь ваш рід і за родину,
За нашу неньку Україну,
Щоб гості з'їхались бажані,
Христос хрестився у Йордані!

Своїм водохрещенням у Йордані Спаситель започаткував одне з семи головних церковних таїнств, через яке людина ніби наново народжується для життя во Христі. На честь євангельської події цього дня, а також напередодні, у водохресний Святвечір, у всіх православних і греко-католицьких храмах відбувається чин Великого водоосвячення.
У день Хрещення віруючі бажають викупатися в ополонці – щоб вилікуватися від недуг. Традиція купання на Хрещення є у всіх християнських країнах. Священики та віряни йдуть до заздалегідь прорубаної ополонки, яка в них асоціюється з річкою Йордан. Після того як отець освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, бажаючі занурюються у воду з головою три рази, хрестячись і вимовляючи молитву.


Сенс обряду в тому, що віруючі готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру. Обряд винятково добровільний, оскільки немає жодного обов'язку занурюватися в холодну воду. Прийняття причастя у водохресний день уже буде доказом любові до Господа. Перекази говорять, що коли Ісус прийняв хрещення, з небес в образі голуба зійшов до нього Святий Дух. Тому свято за звичаєм закінчується випусканням голубів.


Сучасне свято Йордан


У народі цей день традиційно широко святкується і стає заключним у низці Новорічних свят. Навіть невіруючі люди вважають корисним для здоров'я занурення в крижану воду під час зимової холоднечі, після чого відчувають великий прилив позитиву, хороших емоцій, говорять про здоров'я на весь рік. До речі, є повір'я, що в студеній хрещенській воді неможливо застудитися, тому купаються навіть діти.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *