середа, 26 лютого 2014 р.

«Довженко без гриму»


Архівні знахідки, документи, листи, спогади, зібрані у цій книжці, дають змогу побачити біографію і творчість Олександра Довженка у новому світлі.
Петлюрівець чи сталініст, революційний романтик чи раціональний прагматик, радянський шпигун у Німеччині чи український дипломат, що відстоює інтереси України? На всі ці питання непросто знайти однозначні відповіді. Досі не публіковані мемуари сучасників дозволяють зазирнути у творчу лабораторію митця, зрозуміти витоки його режисерських задумів, автобіографічне підґрунтя сюжетів «Арсеналу», «Землі», воєнної прози, простежити особливості побутування в українській культурі авторського міфу Олександра Довженка.

Довженко без гриму: Листи, спогади, архівні знахідки / упор. Віра Агеєва, Сергій Тримбач. - К. : КОМОРА, 2014.

неділя, 23 лютого 2014 р.

«Абетка побажань»


А
– активності творчої.
Б – безхмарності небесної.
В – віри розсудливої.
Г – гумору неміряного.
Г – ґречності щоденної.
Д – достатку життєвого.
Е – економії розумної.
Є – єдності сімейної.
Ж – життя безкінечного.
З – здоров’я безмежного.

субота, 22 лютого 2014 р.

Перелік білетів для проведення дпа з української літертатури в усній формі (9 клас, 2014 р.)




Білет № 1
1. Зробіть загальний огляд давньоукраїнської драматургії.
2. Охарактеризуйте образ повсталого народу в поемі Тараса Шевченка «Гайдамаки». Прочитайте напам’ять уривок із поеми.
Білет № 2
1. Визначте засоби творення комічного в повісті Г.Квітки-Основ’яненка «Конотопська відьма».
2. Розкрийте роль митця і мистецтва за поемою Лесі Українки «Давня казка».

середа, 19 лютого 2014 р.

ДПА 2014 (українська мова та література, 9 клас)

Державна підсумкова атестація з української мови для випускників 9-х класів (диктант) проводитиметься 13 червня. Завдання буде оголошено в день проведення атестації по телебаченню (канал УТ-1) та радіо. 

Державна підсумкова атестація розпочинається о 9.00. Інший час початку проведення державної підсумкової атестації має бути погоджений навчальними закладами з відповідними органами управління освіти.

ДПА 2014 (українська мова та література, 11 клас)

23 травня відбудеться державна підсумкова атестація з української мови (переказ, обов’язково). Завдання буде оголошено в день проведення атестації по телебаченню (канал УТ-1) та радіо.
Державна підсумкова атестація з української мови є обов’язковою і проводиться у формі переказу без творчого завдання за текстом, визначеним Міністерством освіти і науки України за посібником: «Збірник переказів для державної підсумкової атестації з української мови. 11 клас» (укл. Авраменко О. М., Чукіна В.Ф. – К.: Центр навчально-методичної літератури, 2014) і оголошеним по радіо та телебаченню в день проведення атестації.

вівторок, 18 лютого 2014 р.

Леонід Ушкалов «Моя шевченківська енциклопедія»

Леонід Ушкалов – український літературознавець і письменник, автор численних академічних публікацій, есеїв, дитячих віршів та інших творів.
До нової його книжки увійшли близько 300 невеликих есеїв про світ ідей та образів Тараса Шевченка – поета, художника, музиканта, мислителя. Шевченко постає тут людиною, яка надзвичайно тонко й трепетно відчуває природу, мистецтво, життя в усіх його проявах: від побуту до метафізики. Автор розглядає Шевченка в широкому контексті української та світової культури. А ще, пильно вдивляючись в образ поета, намагається описати свій власний духовний досвід.

понеділок, 17 лютого 2014 р.

Переможці премії «Українська книжка року-2013»

У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію присуджено виданню «Щоденникові записи, 1939-1956» Олександра Довженка («Видавництво «Фоліо»).
Всього у цій номінації було подано 20 художніх творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.
У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» переможцем серед 19 претендентів визнано видання «Шевченкова посвята» Василя Пилип’юка (видавництво «Світло і тінь»). В альбомі видатний фотомитець сучасності Василь Пилип’юк втілив свої глибокі громадянські, особисті почуття в епічне полотно про українського Генія та його священну землю.
У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» нагороджено книгу «Кіровоградщина. Історія рідного краю» за редакцією Ірини Козир (видавництво «Імекс-ЛТД»). Цей навчальний посібник - перше регіональне видання, яке висвітлює історію нинішньої Кіровоградської області від найдавніших часів до проголошення незалежності України. Виклад матеріалу ґрунтується на новітніх наукових дослідженнях.

З Інтернету

Лауреати премії імені Лесі Українки

За результатами таємного голосування у номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» перемогу здобула Надія Гуменюк за свою книгу «Шуршик В. та інші: Казки з Яринчиного саду» (видавництво«Навчальна книга – Богдан»). У книжці вміщено десять казок з ілюстраціями талановитої художниці Світлани Бялас.
Чудово ілюстровану книжку відомої львівської художниці Вікторії Ковальчук «Про фею Дорофею» (видавництво «Апріорі») про допитливу дівчинку, яка любила малювати і завдяки малюнкам пізнавала довколишній світ члени Комітету з присудження премії відзначили у номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва».

понеділок, 3 лютого 2014 р.

Шевченківські дні у Львові

9-10 березня 2014 року в  центральній частині міста, районах Львова, виставкових та музичних залах - усюди звучатиме Його слово...
Традиція вшановувати пам’ять Тараса Шевченка в березні має у Львові давню історію. Центром святкувань стає майданчик біля пам'ятника Т. Шевченку, де звучать його поезії, пісні і кожен охочий може пізнати і осягнути “свого” Шевченка, який увійшов у кожен дім не лише “Кобзарем”, а й своєю життєвою позицією Великого Українця.
Продовження ідей Шевченка в творчості сучасної молоді знаходить своє втілення у фестивалі-конкурсі молодіжного бачення творчості Т. Шевченка "Шевченко-Фест". Він визначає переможців у номінаціях “Пісні на слова Шевченка”, “Поезія”, та “Візуальне мистецтво на Шевченківську тематику” і традиційно проходить у травні.

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *