середа, 15 січня 2014 р.

Хресний шлях Агатангела Кримського

"Незвичайна поява серед українців, незвичайна своєю енергією, пристрасною любов’ю до України і різносторонністю знання й таланту, се 
Агатангел Кримський"
Іван Франко.
Він мав стільки чеснот, що їх вистачило б на багатьох видатних постатей. Його називають видатним орієнталістом (фахівцем зі сходознавства), філософом, істориком, філологом, літературознавцем, поетом, прозаїком.
Сьогодні виповнюється 143 роки від дня народження Агатангела Кримського, українського історика, славіста і сходознавця, письменника та перекладача, одного з фундаторів першої української Академії наук.

Крім східних, Агатангел Кримський знав стільки мов, що навіть в одному з листів писав: «легше буде сказати, яких мов я не знаю». Дослідники і досі розходяться в підрахунках кількості мов, якими говорив поліглот. За різними даними, знав понад 60 мов, а хтось переконаний, що понад 100.
Максим Рильський підкреслював, що в А. Кримському “гармонічно злилися учений і поет”.  Дружбою з ним пишалися Іван Франко, Леся Українка, Ольга Кобилянська, а Лев Толстой завдяки книгам Агатангела Кримського відкрив для себе філософію Сходу й ознайомився з основами Корану. 
Та для українців ця видатна постать - насамперед один із фундаторів національної Академії наук і творців сучасного українського правопису.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *