середа, 29 січня 2014 р.

День пам'яті героїв Крут

І згадую чомусь я мимоволі
Великих лицарів своїх; 

Лежать вони покинутими в полі
І без хрестів могили їх.
О.Олесь
   29 січня вшановуємо пам'ять героїв Крут. 96 років тому молоді захисники щойно посталої Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

вівторок, 28 січня 2014 р.

13 заповідей для вчителя (із книги "Час мовчати")

- Якщо маєте потребу любити – ідіть працювати в школу.
- Школа має бути готова до нового навчального року ще до того, як починають святити яблука. 
- Освіта – це надія кожної країни, а нашої – ще й остання.
-Найбільша проблема в освіті – вчити вчителя.
- Тричі на день поцілувати дитину – і є програма виховання.

понеділок, 27 січня 2014 р.

Конкурс дитячого читання «Книгоманія-2014»

Форум видавців запрошує школярів 6-8 класів взяти участь у всеукраїнському конкурсі читання.
Язик до Києва доведе, а книжка – до Львова! Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія-2014» – це чудова нагода виграти подорож до Львова на Міжнародний дитячий фестиваль у травні, відвідати безліч цікавих подій і знайти нових друзів з усієї країни.

неділя, 26 січня 2014 р.

...зимонька-зима


ІІІ – районний Фестиваль української мови «Розквітай же, Кобзареве слово»

          На виконання ст. 10 Конституції України, Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 роки (у новій редакції), затвердженої рішенням обласної ради № 405 від 16 березня 2012 року, Програми захисту і розвитку української мови на території м. Львова на 2012-2015 роки, ухваленої Львівською міською радою № 1726 від 30.08.2012 року, з метою поглиблення інтересу до вивчення української мови, вияву національної, громадянської позиції, рівня опанування норм усної і писемної української літературної мови та розкриття творчого потенціалу учнів загальноосвітніх навчальних закладів у лютому 2014 р. буде проведено ІІІ - й районний Фестиваль української мови «Розквітай же, Кобзареве слово!» серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів району. 

понеділок, 20 січня 2014 р.

Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Святого Івана


«Іван Предтеча бере свята на плечі»


Сьогодні святкуємо Собор св. Івана Хрестителя, віддаючи йому шану за те, що він хрестив Господа Ісуса Христа. 
У народі кажуть: «Іван Предтеча бере свята на плечі», оскільки завершується цикл різдвяних свят.

Іван народився в сім'ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці й уже не сподівалися мати дітей. Предтеча — значить «попередник». Святий Іван, за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з'явлення Ісуса Христа. Іван Хреститель своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад святого життя.

неділя, 19 січня 2014 р.

"А той третій празник-Святе Водохреща"



Білий берег, біла крига,біла річка, біла мла.
Промовля водичка тихо:-Як далеко до тепла!
А над нею крига тонко раптом скрипнула нараз.
То рубають ополонку:Водохреща йде до нас.
І нехай мороз лютує хай панує біла мла.
У святій воді струмує чиста крапелька тепла.

19 січня - Йордан, Водохреща, Богоявлення – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. З ним пов’язують хрещення на Йордані Ісуса.
Коли Ісусові Христові виповнилося 30 років, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег і з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином.

середа, 15 січня 2014 р.

Хресний шлях Агатангела Кримського

"Незвичайна поява серед українців, незвичайна своєю енергією, пристрасною любов’ю до України і різносторонністю знання й таланту, се 
Агатангел Кримський"
Іван Франко.
Він мав стільки чеснот, що їх вистачило б на багатьох видатних постатей. Його називають видатним орієнталістом (фахівцем зі сходознавства), філософом, істориком, філологом, літературознавцем, поетом, прозаїком.
Сьогодні виповнюється 143 роки від дня народження Агатангела Кримського, українського історика, славіста і сходознавця, письменника та перекладача, одного з фундаторів першої української Академії наук.

понеділок, 13 січня 2014 р.

Старий Новий рік

Сьогодні ввечері, 13 січня, напередодні Старого Нового року, згідно з українськими традиціями, "водять Меланку" і щедрують. Завтра вранці, 14 січня, шанують Святого Василя та посівають. 

За традицією, щедрувати починають ввечері 13 січня - і до півночі. Посівають вранці 14 січня, до обіду. Щедрують дівчатка, посівають хлопчики, але не навпаки.
Перший посівальник 14 січня, на Старий Новий рік, обов'язково повинен бути чоловік, який принесе в дім щастя.

неділя, 12 січня 2014 р.

Сонячний світ її творчості (М. Примаченко (Приймаченко)

“Вона є феноменом українського мистецтва. Вона всією душею любила Україну, і вона змогла створити свій неповторний світ. Але він і передає дух України“ 
   Сьогодні виповнюється 106 років від дня народження Марії Примаченко (Приймаченко) - української народної художниці, представниці «народного примітиву» («наївного мистецтва»)та лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.
Це цікаво!!! Прийма чи Прима? 

субота, 11 січня 2014 р.

Календарно-тематичне планування з української мови та літератури для 5 та 6 класу на ІІ с. 2013-2014 н.р.

Календарно-тематичне планування вчитель розробляє на кож­ний клас відповідно до навчальної програми й вимог Державного освітнього стандарту. Відмінність від змісту програми допускається не більше ніж на 10 %. Календарно-тематичне планування оформляють у друкованій формі, обов’язково зазначають номер і дату проведення уроку, зміст (тему) уроку. Завданням календарно-тематичного планування є: - визначення місця кожної теми в річному курсі й місце кожного уроку в темі; - визначення взаємозв’язку між окремими уроками, темами річ­ного курсу; - організація раціональної роботи й озброєння учнів системою знань, умінь, навичок із предмета. Подаю Вам календарно-тематичне планування з української мови та літератури для 5 та 6  класу на ІІ с. 2013-2014 н.р.. Перегляньте та завантажуйте тут , якщо, звісно, підходить)

План виховної роботи на ІІ семестр 2013-2014 (5 клас)

До уваги класних керівників!

Подаю зразок плану виховної роботи на ІІ семестр.  Тому завантажуйте план, редагуйте - і все: готово. Не забудьте, що відмінено предметні тижні. І загляньте теж у календар знаменних дат. Успіхів, класні керівники!
Структура плану:
-аналіз стану виховної роботи у класі за І с. та завдання на ІІ с. 2013-2014 н.р.;
-характеристика класу;
-мета і завдання виховної роботи на 2013/2014 н.р.;
-соціальний паспорт класу;

четвер, 9 січня 2014 р.

Святий первомученик Степан

"Він муж, повний віри і Святого Духа... повний благодаті й сили, творив чуда й великі знаки в народі" 


Ти боротьбою доброю боровся, первомученику Христовий і апостоле... "


У третій день Різдвяних свят християни вшановують Святого первомученика Степана. Церква вважає його першим мучеником  за віру в Ісуса Христа і його науку. Своїм мучеництвом Степан дав також свідчення своєї великої любові до Бога. Саме любов дала йому силу вчинити такий геройський подвиг, прийняти мученицьку смерть каменуванням.

Перший в Україні пам'ятник «Руській трійці»

Монументальна композиція із забронзовілими постатями Івана Вагилевича, Маркіяна Шашкевича та Якова Головацького — засновників літературного угруповання «Руська трійця», яке ще в тридцяті роки ХІХ століття розпочало національно–культурне відродження Галичини, нарешті отримала офіційну прописку в середмісті обласного центру Прикарпаття.
Кожен із трьох просвітителів уже має свої копії у вигляді окремих монументів та барельєфів, але разом на одному постаменті їх вдалося вперше «зібрати» завдяки автору ідеї, прикарпатському краєзнавцю Богдану Гавриліву.
З Інтернету

середа, 8 січня 2014 р.

Витязь молодої української поезії

Бо ти на землі — людина,

І хочеш того чи ні — 
Усмішка твоя — єдина, 
Мука твоя — єдина, 
Очі твої — одні. 
В.Симоненко 

    Багатьом талановитим українцям доля відвела на цій планеті часу в обріз. Тарас Шевченко, Борис Грінченко, Василь Стус прожили по 47 років, Леся Українка - 42, Павло Грабовський - 38, Василь Симоненко - ще на десяток менше. Якщо взяти до уваги, що перших двадцять літ у цих талантів, як і у звичайних людей, припадає на дитинство та юність, то не так вже й багато залишалося їм на реалізацію своїх здібностей та святу справу - служіння народові й Україні.

вівторок, 7 січня 2014 р.

Легенда про Різдвяну ялинку

«Без ялинки немає Різдва»

Раз у різдвяну ніч жалілася ялиця іншим деревам: 
– Багато століть минуло вже від часу, як на хресті з мого дерева розп’яли лихі люди Господа, а я й досі не можу ніяк переболіти цього, що саме з мого дерева витесали ті злюки хреста. Згадка про це захмарює мені найясніші дні. І я стала зовсім понура, чорна задума обхопила мене. Вже не раз чула я, як люди говорили: « Ялинник такий понурий і страшний!»

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *