середа, 31 грудня 2014 р.

Старий рік минає...

Хай Новий рік у вишиванці
Розбудить Вас щасливо вранці,
І принесе у Вашу хату
Усмішок й радощів багато.

Розбудить приспані надії,
Зерном і щастям Вас засіє,
Зігріє миром і любов’ю
І подарує Вам здоров’я!



З прийдешнім Новим роком!

вівторок, 30 грудня 2014 р.

Літературні втрати 2014-го року

29 червня, у віці 92 років, пішов з життя український письменник, лауреат Державної премії України імені Шевченка (1982) Анатолій Дімаров.

17 серпня, на 84 році життя, помер дитячий письменник, головний казкар української літератури Всеволод Нестайко.

1 грудня, на 86-му році життя, помер український письменник, громадський діяч і колишній політв´язень Євген Сверстюк.

понеділок, 29 грудня 2014 р.

«Словотвір» по-львівськи

Львівські програмісти створили проект «Словотвір» — платформу для пошуку, обговорення та вибору варіантів перекладу запозичених слів, якими рясніє українська мова.Переважно це англіцизми, які не мають українського відповідника.

Багато задавнених слів, узятих з англійської мови, прижились в українській мові, хоча мають відповідники у польській, іспанській, німецькій мовах. Проект створено з метою розвивати та популяризувати українську мову.
На платформі є каталог іноземних слів, де всі охочі можуть запропонувати свій варіант перекладу українською. Те слово, яке набере найбільше балів, і стає аналогом запозиченого.

неділя, 28 грудня 2014 р.

Серед ТОП-10 книжок від «Читайки» 3 україномовні!!!

1. Скретч-карта України
Це унікальна скретч карта України зі спеціальним скретч покриттям. Розроблена для тих, хто не може уявити своє життя безе подорожей рідною землею та для тих, хто хоче пізнати усю красу нашої країни. Розроблено українцями для українців! Подорожуй Україною!

Побачила світ 3D книжка «Це наше і це твоє»

Перша дитяча книжка про Україну від каналу «ПЛЮСПЛЮС» уже на книжкових полицях.
«Це наше і це твоє» – це 3D книжка-гра, яка розповідає чимало вражаючих фактів про нашу країну, якими можна пишатись. А завдяки яскравим об´ємним ілюстраціям перегляд книжки стане цікавим заняттям для всієї родини довгими зимовими вечорами, адже дорослі теж зможуть дізнатися з неї багато нового.

Краса ... земна

Сипле, сипле, сипле сніг.
З неба сірої безодні, 
Міріадами летять
Ті метелики холодні.

Іван Франко

понеділок, 22 грудня 2014 р.

День святої Анни


«Багато людей святкують празники

і знають їх назви,але не знають 

причин,чому вони встановленні»
Св. Іоан Золотоуст

   Це свято відзначаємо на честь зачаття праведною Ганною Богородиці. Згідно з переказами, Анна відзначалася побожністю і милосердям до вбогих. Вона була бездітною, що вважалося ганьбою між людьми. Разом зі своїм побожним чоловіком Йоакимом вона наполегливо просила Бога у молитвах про потомство. У протоєвангелїї сказано, що одного дня явився їй ангел Господній, який приніс радісну вістку від Бога: її молитва вислухана.

Фатальна жінка української літератури


Її любили чоловіки, а талантові заздрили деякі найвідоміші українські письменники та письменниці. "Яке піднесено прекрасне створіння ця жінка!" – писав про неї Тарас Шевченко і радив Іванові Тургенєву вивчати українську мову саме за її творами.


Сьогодні виповнюється 181 рік від дня народження української письменниці Марії Вілінської (літературний псевдонім - Марко Вовчок). 
Тарас Шевченко охрестив її  «кротким пророком и обличителем жестових людей несытых», своєю «дочкою», а вона його «батьком».

неділя, 21 грудня 2014 р.

Зимовий календар знаменнних дат 2014-2015


Грудень

1 - 105 років від дня народження А.Й. Кос-Анатольського (Кос) (1909-1983), українського композитора
- Всесвітній день боротьби зі СНІДОМ
6 - День Збройних Сил України
8 - 130 років від дня народження Юліана Опільського (справж. прізв. – Ю.Л. Рудницький) (1884-1937), українського письменника
22 - 180 років від дня народження Марко Вовчок (М.О.Вілінська) (1833-1907), української та російської письменниці
25 - 130 років від дня народження Насті Грінченко (1889-1908), української письменниці
У 2014 році минає:
100 років Легіону Українського Січового стрілецтва
95 років від дня створення УГА

МІКСІКЕ- освітнє онлайн середовище

У 2014-2015 навчальному році для загальноосвітніх навчальних закладів Львівської області реалізується проект «Міксіке в Україні».
 Мета проекту: розвиток зв’язків між Естонією та Україною, підвищення якості та ефективності навчання у ЗНЗ за допомогою інформаційних технологій, підвищення кваліфікації вчителів, розвиток онлайн навчання.
Міксіке - освітнє онлайн середовище надає можливість вчителям, учням і батькам створювати та використовувати власні навчальні онлайн матеріали, а також використовувати онлайн- колекцію навчальних матеріалів, яку спільними зусиллями створили педагоги-учасники проекту. Також освітнє онлайн середовище Міксіке дозволяє організовувати та проводити навчальні змагання серед учнів школи, між учнями різних шкіл області або країни, а також між школами різних країн Європи. З 1994 року Міксіке працює в Естонії та інших європейських країнах, бере участь в освітніх проектах Европейського Союзу. У 2011 року розпочалась співпраця Міксіке з Україною за підтримки Arengukoostöö Programm (Estonian Development Cooperation) Міністерства закордонних справ Естонії . У 2011-2013 роках проект Міксіке в Україні реалізовувався в Криму. У 2014 році, у зв'язку із соціально-політичними подіями в Україні, проект продовжує свою роботу на метериковій Україні. Пілотним регіоном для реалізації проекту обрано Львівську область. Всі заходи в рамках проекту "Міксіке в Україні"для загальноосвітніх навчальних закладів України проводяться безкоштовно. 

субота, 20 грудня 2014 р.

«Слуханка для української малечі»

В основу створення такого видання лягла ідея зібрати на компакт-диску найвідоміші українські казки та казки народів світу, лічилки, дитячі пісні, колискові у виконанні відомих українських артистів та дитячих колективів.
Аудіо-видання складається з двох частин (двох дисків): до першої увійшли українські народні казки, казки народів світу та авторські казки, які виконують народні артисти України; друга ж частина — дитячі пісеньки, веснянки, ігри, заклички, лічилки, колядки та колискові, у виконанні як іменитих артистів, так і творчих дитячих колективів. Загально у диску представлено 77 творів (20 казок та 57 музичних творів).

пʼятниця, 19 грудня 2014 р.

«Вічний Кобзар»

Вічний кобзар: Інсценізація-монтаж на свято Тараса Шевченка / Упор. М. Гаюк Дмитріюк. - К.: Смолоскип, 2014. - 56 с.

Тарас Шевченко вже віддавна посідає чільне місце в пантеоні українських класиків.
Його знають і шанують у всьому світі. Пропонована увазі читача інсценізація-монтаж, укладена Мирославою Гаюк Дмитріюк, під символічною назвою «Вічний Кобзар», стане у пригоді не лише вчителям чи організаторам святкових заходів, а й усім тим, хто цінує творчість цього славетного митця.
З Інтернету

Графік проведення ЗНО 2015 року

Графік проведення зовнішнього незалежного оцінювання визначається згідно з затвердженим Міністерством освіти календарним планом проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів у 2015 році.
Дати проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2015 року:

четвер, 18 грудня 2014 р.

Сучасник поколінь прийдешніх


...Багатьма дорогами пройшов Микола Гурович Куліш – дорогами навчання, таврійського степу й України, дорогами війн, самовіддачі, духовного піднесення, дорогами творчості, відкриття, переслідувань. За недовге життя йому довелося пережити ледь не все, що тільки може випасти на долю людини. І на всіх дорогах, в усіх життєвих випробуваннях він залишався яскравою постаттю, що прагне справедливості, краси і добра...

     Сьогодні минає 122 роки від дня народження Миколи Куліша, українського письменника, режисера, драматурга ,громадського діяча, газетяра і редактора, діяча української освіти, педагога...

Радіймо! Свята наближаються...




субота, 13 грудня 2014 р.

Микола Хвильовий: останній романтик

Невже я зайвий чоловік тому,
що люблю безумно Україну?
М. Хвильовий


«Істинно: Хвильовий. Сам хвилюється і нас усіх хви­лює, п'янить і непокоїть, дратує, знесилює і полонить. Аскет і фа­натик, жорстокий до себе і до інших, хворобливо вразливий і гор­дий, недоторканий і суворий, а часом — ніжний і сором'язливий, химерник і характерник, залюблений у слово, у форму, мрійник».
В.Коряк

День Андрія Первозванного


       День святого Андрія Первозванного припадає на 13 грудня. Стародавня християнська легенда оповідає, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство на побережжях Чорного моря та в околицях Києва.
В народі ще це свято називають Калита. Він вважається парубочим святом. Напередодні, 7 грудня, дівчата визначають обрядодіями свою покровительку - Катерину. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь.

Прикмети погоди на Андрія


   У народному календарі 13 грудня - день Андрія Первозванного, Андрія Зимового. За старих часів люди  за допомогою води дізнавалися, якою буде погода найближчим часом. Отож:

- На Андрія Первозванного слухали воду у водоймах: якщо вода не хвилюється - до гарної зими, галаслива - наближаються морози, хуртовини.

понеділок, 1 грудня 2014 р.

Помер дисидент Євген Сверстюк

На 86-му році життя помер український письменник, громадський діяч і колишній політв'язень Євген Сверстюк.

Євген Сверстюк народився 13 грудня 1928 року. Закінчив Львівський державний університет. У січні 1972 року був заарештований і в березні 1973 року засуджений за статтею 62 ч. I КК УРСР за виготовлення і розповсюдження документів «самвидаву» до семи років таборів та п'яти років заслання. Євген Сверстюк - президент Українського ПЕН-клубу, доктор філософії, автор книг, численних статей з літературознавства, психології і релігієзнавства; поезій, перекладів із німецької, англійської, російської мов на українську.
"Господь забрав його від нас у річницю референдуму, на якому народ проголосував за незалежність, світлу мрію Сверстюка. Царство йому небесне", - ідеться в повідомленні, опублікованому на Facebook П.Порошенка.
З Інтернету.

неділя, 30 листопада 2014 р.

Оголошено набір на авторський курс Маріанни Кіяновської та Мар´яни Савки

13-14 грудня у Львові письменниці Маріанна Кіяновська і Мар’яна Савка проведуть авторський курс «Творення поезії: теорія і практика». Авторки курсу поділяться зі слухачами теорією поетичної майстерності та практичними порадами з написання і перекладу віршів, риторики і сценічного мистецтва.
«Центр літературної освіти» приймає заявки на участь до 11 грудня включно.
Програма курсу:
- Поезія і ритм. Танець у віршах
- Звукопис у поезії. Музика віршів
- Мови самоопису в художній літературі: красиве і корисне, зрозуміле і незрозуміле
- Мнемонічні зсуви і формати публічного сприйняття минулого: специфіка персональної та імперсональної «пам’яті» в літературі
- Поетичний переклад: «переступ і поступ» vs «злочин і прогрес».

субота, 29 листопада 2014 р.

Невідоме з історії (Г. Квітка-Основ’яненко)

"Квітка - друга велика, поряд з Котляревським, постать в українській літературі 20-40рр. XIX віку, творець Української повісті- психологічної,витриманої в сентиментальних тонах, і жанрово-анекдотичної, де він талановито дотримується лінії народного гумору"
М.Зеров


Григорій Квітка-Основ’яненко - основоположник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Твори письменника утверджували високі морально-етичні якості людини з народу, відіграли помітну роль у розвитку української мови. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист виступав в оборону художніх можливостей української літературної мови.

субота, 22 листопада 2014 р.

Музейний урок-проект з української літератури "Весь світ читає Шевченка"

18 листопада 2014 року я разом зі своїми вихованцями провела урок-проект з української літератури "Весь світ читає Шевченка" у Національному музеї ім. А.Шептицького. Урок проведено в рамках проекту "Освітньо-культурний простір" та присвячено 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка. 

Мета уроку – дати можливість учням оцінити велич постаті славетного сина українського народу; презентувати проект «Весь світ читає Шевченка» та блог, присвячений вшануванню пам'яті Пророка; ознайомити учнів з мистецькою спадщиною Львівського національного музею імені Андрея Шептицького, яка висвітлює погляд сучасників на епоху, в яку жив і творив геніальний письменник; викликати в них бажання якомога більше дізнатися про Кобзаря крізь призму робіт, експонованих у Національному музеї у Львові. Детальніше тут.


У Львові презентували книжку спогадів про Голодомор

22 листопада у День вшанування пам’яті жертв геноциду – Голодомору 1932-33 років в Україні у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» презентували повість емігранта українського походження Кузьми Каздоби «Заметений шлях», що повертає читачів в далекі 30-ті роки XX століття.
Хто розповів світові про українських хліборобів, винищених геноцидом та запроторених в час колективізації за межі України? Відповідь на це та інші питання можна було довідатися на зустрічі із упорядниками першого факсимільного видання в Україні книжки «спогадів про хресну дорогу розкуркулених» - заступником голови Товариства наукових викладів ім. Петра Могили Богданом Горбовим та директором Музею історії НУ «Львівська Політехніка» Анною Кос.

четвер, 20 листопада 2014 р.

Панорама творчих уроків — 2015 «Я — віртуоз у викладанні предмета»


Видавництво «Шкільний світ» оголошує   огляд-конкурс  ПАНОРАМА ТВОРЧИХ УРОКІВ — 2015 «Я — віртуоз у викладанні предмета»
Мета: популяризувати найкращий педагогічний досвід серед освітян України.
Загальні положення
1. Огляд-конкурс проводиться з 15 грудня 2014 до 1 березня 2015 року.
2. Участь у конкурсі можуть брати лише передплатники видань «Шкільного світу» на 2015 рік.

ЗНО онлайн з української мови та літератури

 http://zno.osvita.ua/ukrainian/

Демонстраційні тести ЗНО з української мови та літератури поглибленого рівня

До сертифікаційної роботи поглибленого рівня з української мови і літератури буде включено 74 завдання, 58 з яких матимуть базовий рівень складності, 16 – поглиблений. На виконання тесту поглибленого рівня учасникам ЗНО буде відведено 210 хвилин.


Першій річниці початку Євромайдану присвячується...


середа, 19 листопада 2014 р.

Похід до Архікатедрального Собору Св. Юри


"Мир Вам і благодать"
(з послання А.Шептицького до віруючих)


19 листопада 2014р. я зі своїми вихованцями та учні 5-В класу з класним керівником Гупало І.О. відвідали Архікатедральний Собор Св. Юри. Допомогла нам у цьому соціальний педагог школи Король с. Ольга. Похід приурочений 70-ій річниці від часу відходу у вічність слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького. Під час екскурсії, яку провела с. Ольга, учасники спустилися  до крипти Митрополита, де спільною молитвою вшанували пам’ять Великого Подвижника Віри.

Українську дитячу книжку видали в Кореї

Книжка “Зірки і макові зернята” авторів та ілюстраторів Творчої майстерні “Аґрафка” – Романи Романишин і Андрія Лесіва – вийшла вже чотирма мовами. Повідомляє на своїй сторінці у Facebook “Видавництво Старого Лева”.
Нещодавно “Видавництво Старого Лева” отримало примірник книги корейською мовою. Книга уже вийшла українською, англійською тафранцузькою.
“Зірки і макові зернята” увійшли до числа переможців у номінації “Opera Prima”конкурсу Bologna Ragazzi Award 2014.

З Інтернету

вівторок, 18 листопада 2014 р.

21 листопада, День Гідності та Свободи – робочий день

21 листопада визнано 
Днем Гідності та Свободи.

Мета запровадження пам’ятної дати — це утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року (Свято Свободи) та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року (Революція Гідності) постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.
Водночас для працівників і роботодавців цей день буде звичайним робочим днем, а не святковим, робота в який не провадиться. Жодних змін щодо визнання 21 листопада святковим днем до законодавства не внесено.


.

Конкурс української прози «Майстерня чудес»

Всеукраїнська громадська організація «Літературне об’єднання Кобзар» оголошує щорічний конкурс української прози Майстерня чудес-2014.
Тема конкурсу: «Україна через чверть століття» 
Термін прийому робіт: 18 листопада – 18 січня 2015 року.
Переможець конкурсу отримає премію 1000 грн.
Переможця буде обирати професійне журі. До складу журі ввійшли:

понеділок, 17 листопада 2014 р.

Побачила світ двомовна книга про Євромайдан


 EUROMAIDAN — History in the Making документує і досліджує Майдан: як історичну подію, як вибір спільних цінностей, як приклад самоорганізації і як художнє явище.

В основу книги лягли кращі знімки українських фотографів, зроблені під час Революції Гідності в листопаді 2013 — лютому 2014. Вони доповнені хронологією подій, описом головних явищ Майдану та картою протистоянь.
«Ми ставили за мету створити книгу, яка зможе розвінчати міфи, що виникли навколо Майдану, — говорить ініціатор проекту Володимир Кадигроб. — Ми хотіли зафіксувати події зими 2013-2014 років без зайвих сентиментів, без пропаганди, розповісти історію людей, які боролися не за вигоду, а за цінності. Ми також хотіли розібратися, з чого складався той неймовірний соціальний організм, як він функціонував. Але ця книга не лише документація подій. EUROMAIDAN — History in the Making — це присвята. Саме тому вона починається словами: «Усім, хто вірив…» 

Фільми про Голодомор

1. «Жнива розпачу», 1983, д/ф, автори Святослав Новицький і Юрій Луговий, Канада. 
2. «Під знаком біди», 1990, д/ф, режисер К. Крайній, автор сценарію Ю. Черниченко, «Київнаукфільм», НКУ
3. «Голод-33», 1991, худ. фільм за мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь», режисер Олесь Янчук , оператори Василь Бородін, Михайло Кретов, сценаристи: Василь Барка, Сергій Дяченко, Лесь Танюк , к/ст. ім.Довженка. 

Акція «Запали свічку пам’яті»

22 листопада – четверта субота місяця – є Днем пам’яті жертв голодоморів. У цей день Україна і світ вшановують вбитих голодом під час геноциду 1932 – 1933 років.
На їх вшанування о 16.00 оголошується Національна хвилина мовчання в пам’ять жертв Голодомору, після якої розпочинається Акція «Запали свічку пам’яті».

Біблія визнана найважливішою серед книг

Біблію визнали найбільш цінною для людства книгою, важливішою за праці Дарвіна та Ейнштейна. 
Такими стали результати опитування, проведеного в Британії видавництвом The Folio Society. Про це пише The Independent.
На запитання, яка книга, на їхню думку, має найбільше для людства значення, 37% респондентів назвали Біблію.
35% віддали свої голоси за “Походження видів” Чарльза Дарвіна. Третьою за значимістю книгою стала “Коротка історія часу” Стівена Хокінга.

Уроки пам'яті...

Міністерство освіти і науки України рекомендує 17-21 листопада 2014 року провести в навчальних закладах країни Уроки пам'яті, лекції, виховні заходи, організувати перегляди кінофільмів про Голодомор 1932-1933 років в Україні, оформити відповідні тематичні експозиції.
З метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу та на виконання Указу Президента України від 29 жовтня 2014 року № 830/2014 «Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодоморів» Українським інститутом національної пам’яті підготовлені методичні рекомендації для використання у навчально-виховній роботі (лист МОН № 1/9-593 від 14.11.2014 року). У навчальних закладах національні пам’ятні заходи пройдуть під гаслом «Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні!».

понеділок, 10 листопада 2014 р.

“Спочатку було слово…”

Єдиний скарб у тебе - рідна мова, Заклятий для сусіднього хижацтва. Вона твого життя міцна основа, Певніша над усі скарби й багатства.
П. Куліш 

День писемності - це свято, яке було встановлене указом президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Це не тільки державне, а й церковне свято. Перший в сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмської.

неділя, 9 листопада 2014 р.

КОНКУРС до Дня української писемності та мови!

Якщо Ви у Львові, розкажіть, чому Ви любите українську мову, зачитайте вірш або заспівайте УКРАЇНСЬКОЮ і запишіть це на відео.
Завантажене на YouTube або ex.ua відео надішліть нам у приватні повідомлення або на електронну адресу oslmedia2971000@gmail.com!
Найкреативніші роботи отримають подарунки!
Надсилайте записи до 23:59 години 14 листопада! Переможців оголосять у неділю, 16 листопада.

У Львові відсвяткують Дні вишиванки та День української писемності

З нагоди Дня української мовності і писемності у центрі міста на вихідних пройдуть Дні вишиванки. Свято підняття патріотичного духу жителів міста відбуватиметься під гаслом «Одягни вишиванку – цінуй українське». Захід проводиться з метою національно-патріотичного виховання, ознайомлення суспільства із героїчною спадщиною, історією формування української мовності і писемності, формування свідомого та активного громадянина держави, а також задля профілактики негативних явищ у суспільстві.Теплі листопадові вихідні у Львові будуть надзвичайно насиченими.

субота, 8 листопада 2014 р.

У МОН розробляють методичні матеріали з історії України, що охоплюватимуть події Майдану

У Міністерстві освіти і науки за участі заступника міністра освіти Павла Полянського відбулася зустріч робочої групи зі створення інформаційно-методичних матеріалів, присвячених подіям 2013- 2014 років в Україні. Матеріали будуть долучені до навчальної програми 11-х класів з Історії України.

Відбулося вручення Шевченківської премії

Президент України Петро Порошенко взяв участь у церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Президент зазначив, що працівники культури, яких сьогодні вшановують, “здійснили вагомий внесок в розбудову нашої держави, популяризацію культури, і дуже важлива її інтеграція в європейський культурний простір”.“Про європейськість нашої культури свідчить той факт, що шевченківською премією відзначено “Летючий голландець” — наш спільний українсько-німецький проект”, — додав Порошенко.

пʼятниця, 7 листопада 2014 р.

Конкурс (диктант) на знання державної мови для службовців Львівщини

10 листопада з нагоди відзначення Дня української писемності та мови у рамках реалізації Галузевих заходів департаменту освіти і науки облдержадміністрації Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 роки (у новій редакції), з метою утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу, підвищення рівня мовної освіти й культури, удосконалення навиків майстерного володіння словом, підвищення рівня знань громадськості, проводитиметься конкурс (диктант) на знання державної мови для службовців Львівщини.

четвер, 6 листопада 2014 р.

У День української писемності та мови мешканці Львівщини напишуть радіодиктант

9 листопада з нагоди відзначення Дня української писемності та мови департамент освіти і науки облдержадміністрації спільно з Львівським обласним радіо організовують написання радіодиктанту для мешканців Львівщини.
Захід проводиться з метою утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу підвищення рівня мовної освіти й культури громадськості, удосконалення навиків майстерного володіння словом.
Текст радіодиктанту тривалістю 22 хв. звучатиме 9 листопада о 20.00 годині на діапазоні FM (частота 67,04; 89,0; 100,3; 100,4; 100,5 мегагерц) та дротовому радіо Львівського обласного радіо.
Диктанти просимо надсилати до 11 листопада 2014 року у Львівську обласну науково-педагогічну бібліотеку (79005, м. Львів, вул. Зелена, 24; І поверх, відділ абонементу).
Контактний телефон: (032) 275-41-21 – КЗ ЛОР «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека».

З Інтернету

14-й Всеукраїнський диктант національної єдності

14 Всеукраїнський диктант національної єдності відбудеться 7 листопада, напередодні Дня писемності та мови та в рамках святкування 90-річчя Українського радіо, інформує «Телекритика».

Радіодиктант розпочнеться о 13:10. Його диктуватиме традиційно автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.
Написання радіодиктанту супроводжуватиметься двогодинним прямоефірним марафоном, а в прес-центрі НРКУ диктант писатимуть спеціально запрошені громадські діячі, митці та політики.
Усі кошти, потрібні для проведення акції – від грошових премій переможцям до кошторису, необхідного для пересилки поштою призів – було вирішено переадресувати бійцям АТО.
- Уперше за чотирнадцять років диктант писатимуть не за призи чи премії, а лише в ім’я ідеї, – наголошують в НРКУ.
Українське радіо закликає всіх небайдужих долучитися до радіодиктанту.

З Інтернету

субота, 1 листопада 2014 р.

1 листопада – 96 років від «Листопадового чину» у Львові

Військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (перейменованої згодом на Західноукраїнську народну республіку) на території, на яку вона претендувала. В результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918-1919 рр. для захоплення Галичини.

середа, 29 жовтня 2014 р.

Нове в ЗНО з української мови та літератури


Характеристика сертифікаційної роботи з української мови та літератури  (базовий та поглиблений рівень), критерії оцінювання завдання з розгорнутою відповіддю (власного висловлювання) з української мови.

вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Варіантні форми іменників у родовому відмінку множини

Варіантні форми іменників у родовому відмінку множини бувають:
а) у іменників І відміни: бритв і бритов, воєн і війн, баб і бабів, губ і губів, легень і легенів, лук і луків, сосон і сосен, крихт, крихот і крихіт;
б) у іменників ІІ відміни: пара валянок і валянків, п’ять раз і разів, шість днів і (рідше) день, татів і тат, ватів і ват, кіловатів і кіловат. Розрізняються значенням форми чоловік, тобто “осіб”, і чоловіків — “осіб чоловічої статі”;

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *