субота, 28 лютого 2015 р.

Переможці премії Кабміну імені Лесі Українки

Державний комітет з питань телебачення та радіомовлення голосуванням визначив цьогорічних переможців урядової премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей. 
У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» перемогу здобув анімаційний серіал «Це наше і це твоє» телеканалу «Плюсплюс» ТОВ “Гравіс”. Автор проекту – генеральний продюсер каналу Іванна Найда.
У номінації «Художнє оформлення книжок» найбільше голосів набрало видання «Квітко моя чарівна» в оформленні Яни Кернер-Вернер (видавництво «АВІАЗ»).
У номінації «Театральні вистави» відзначили постановку «Котигорошко» Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок.
У категорії «Літературні твори» твори Павла Куща, Віктора Терена та Марії Морозенко здобули однакову кількість голосів. Тож вирішальним, відповідно до положення про премію, став голос голови комітету, який віддав його закнижку «Хлопчик з планети “Ч” та Вогняні Пси» Віктора Терена (видавництва «Веселка», «Навчальна книга – Богдан»).
З Інтернету

середа, 18 лютого 2015 р.

Мовознавець написав підручник з української мови «для людини 21-го століття»

Автор шкільних підручників з української мови та літератури, доцент Київського університету імені Грінченка Олександр Авраменко написав підручник під назвою «Українська мова за 20 уроків».
«Це такий глянцевий журнал в оксфордських традиціях. Це, напевно, перший посібник в Україні, в якому ми навчаємо мови не на прикладі «Хіба ревуть воли, як ясла повні», а на прикладі Iphone 6, Lexus чи київських хмарочосів. Це сучасний словник, який написаний для людини 21-го століття», – каже мовознавець.
Олександр Авраменко викладає українську мову відомим українцям, серед яких – як політики, так телеведучі і зірки шоу-бізнесу. Окрім того, мовознавець щороку готує та диктує Всеукраїнський диктант національної єдності.

З Інтернету

))))))))))))))))))))))))))


 



Сучасні освітні інструменти для вчителів

Список деяких інструментів освітніх технологій, які зараз так необхідні у арсеналі кожного вчителя, чи то для особистого використання або ж у якості навчальних посібників у педагогічному процесі.

Соціальні аспекти навчання

Наступні інструменти використовують потужності соціальних медіа задля допомоги учням у процесі навчання, а вчителям для взаємодії.

1. Edmodo: Edmodo - це освітній сайт, який являє собою усічену соціальну мережу за типом Facebook або ВКонтакте, яка дозволяє спілкуватися вчителям та учням, об'єднавшись навколо процесу навчання у школі. 

2015 рік на Львівщині проголошено Роком Ігоря Білозіра та Михайла Вербицького

Львівська облрада проголосила 2015 рік на Львівщині Роком композитора Ігоря Білозіра та Роком отця Михайла Вербицького.
Відповідні рішення депутати прийняли на сесії 17 лютого.
Депутати доручити Львівській ОДА розробити план заходів із відзначення Року композитора Ігоря Білозіра та Року отця Михайла Вербицького та забезпечити необхідне фінансування.
Цьогоріч в Україні відзначатимуть 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького. Також у 2015 році виповнюється 60 років від дня народження Ігоря Білозіра.

субота, 14 лютого 2015 р.

Лауреати Шевченківської премії

10 лютого відбулось засідання комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка, присвячене проведенню 3-го конкурсного туру серед висунутих творів на здобуття премії 2015 року.
 У засіданні Шевченківського комітету взяли участь: голова комітету Борис Олійник; заступник Голови Комітету, керівник Секретаріату Комітету Вікторія Костюченко; члени комітету: Роман Балаян, Олег Вергелес, Ганна Веселовська, Василь Герасим’юк, Віктор Гуцал, Іван Драч, Дмитро Іванов, Тетяна Кара-Васильєва, Віктор Ковтун, Богдан Козак, Анатолій Мельник, Володимир Мельниченко, Вадим Писарєв, Євген Савчук, Володимир Сіренко, Мирослав Скорик, Євген Станкович, Марія Стеф’юк, Дмитро Стус, Сергій Якутович, йдеться на сайті премії.

понеділок, 9 лютого 2015 р.

ІV районний Фестиваль української мови «Розквітай же, слово!»

На виконання ст. 10 Конституції України, Програми захисту і розвитку української мови на території м. Львова на 2012-2015 роки, ухваленої Львівською міською радою № 1726 від 30.08.2012 року, з метою  поглиблення інтересу                      до вивчення української мови, вияву національної, громадянської позиції, рівня опанування норм усної і писемної української літературної мови та розкриття творчого потенціалу учнів загальноосвітніх навчальних закладів  від 11.02.2015 р. буде проведено ІV районний Фестиваль української мови «Розквітай же, слово!» (девіз Фестивалю «Озброєні словом») серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів району згідно з Програмою про проведення ІV районного Фестивалю української мови «Розквітай же, слово!» 

ПРОГРАМА
про проведення ІV районного Фестивалю української мови «Розквітай же, слово!» серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів району.
Девіз Фестивалю – 2015 «Озброєні словом».

понеділок, 2 лютого 2015 р.

Валер’ян Підмогильний – розстріляний співець Січеславщини

Любов до життя запалила його, і він 
носив скрізь з собою світло. Він забув, 
що то є темрява, бо й ночі освітлював 
блиском своєї душі 
(В.Підмогильний) 
Сьогодні виповнюється 114 років від дня народження Валер'яна Підмогильного, українського письменника і перекладача, одного із найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження».
  Минуло не так багато років відтоді, як на Україні було повернуто в літературу ім’я Валер’яна Підмогильного, що був однією з найколоритніших постатей української літератури не тільки 1920-х років, але й усього ХХ століття.

Євген Гребінка: "Знаю, що правду пишу..."

"Гребінка йшов шляхом, прокладеним в російській літературі Криловим, але йшов досить самостійно, вносячи в свої байки український пейзаж і світогляд українського мужика...
І. Франко


"Він сіяв Добро. Йому найбільше підходить українське звернення "Добродій". Якщо нація забуде свого добродія Євгена Гребінку, то вона не буде народом!"

неділя, 1 лютого 2015 р.

Конкурс "Скрайб-презентація"

Портал "Учительський журнал он-лайн" запрошує  взяти участь у конкурсі "Скрайб-презентація" - на кращу скрайб-презентацію до уроку.
Умови конкурсу можуть доповнюватися і уточнюватися, про що адміністрація буде інформувати на форумі.

1. Свої розробки на конкурс можуть представити всі педагогічні працівники, незалежно від спеціальності та досвіду роботи.

2. Для участі в конкурсі зареєструйтесь на порталі «Учительський журнал on-line», розмістіть свою роботу в розділі «Скрайб-презентація» і заповніть заявку . Прийом заявок - до 1 липня 2015 року.

Український Одіссей

Маланюк-Сізіф – це виклик історичній долі українства. 
Відчайдушний протест проти кричущої несправедливості. 
Подолання комплексу рабства.
Володимир Базилевський

1 лютого вшановуємо пам'ять   Євгена Маланюка (1897-1968) – українського письменника, поета, культуролога-енциклопедиста, публіциста, літературного критика. 
...Він ще зовсім не збирався помирати. Лиш обмовився кілька разів близьким знайомим, що його починає турбувати серце, а тому до його джентльменського набору знедавна ввійшов і нітрогліцерин.

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *