субота, 30 березня 2019 р.

Хрестопоклінна Неділя

“У Хресті терпіння, у Хресті спасіння,

У Хресті любові наука...”


Ця неділя — середина Великого Посту. Хрестопоклінною вона називається тому, що в цей період Посту з вівтаря виноситься для поклоніння прикрашений квітами Хрест. Хрест знаходиться посеред храму до п’ятниці 4-ї седмиці Великого посту.



Святий Хрест має нам пригадати безконечну Божу любов до нас, Христові страждання задля нас і наш обов'язок мужньо нести свій хрест щоденного життя. До всіх нас кличе Ісус Христос: "Коли хто хоче йти за мною, нехай себе зречеться, візьме щодня на себе хрест свій і йде за мною... Хто не несе свого хреста і не йде слідом за мною – не може бути моїм учнем" (Лк. 9, 23 і 14, 27).
Хрестопоклінна Неділя пригадує нам сильну зброю, що її має кожний християнин у боротьбі з ворогами за своє спасіння, а тією зброєю є святий Хрест. І якраз цієї неділі Хрест виступає перед нами, як знамено сили, знамено спасіння та знамено перемоги і тріумфу.
Подібно, як ті, що відбуваючи довгу й тяжку дорогу, чуються змучені, і коли знайдуть дерево, багате на тінисте листя, трохи там відпочивають і наче відмолодившись, ідуть у дальшу путь, так і сьогодні, в часі посту й посеред прикрої дороги й подвигу, святі Отці посадили життєдайний Хрест, щоб дав нам відпочинок і прохолоду та щоб нас, утомлених, зробив мужніми й легкими до дальшого труду.

Хрестопоклінна Неділя вчить нас розуміти превелике значення святого Хреста для нас не тільки в часі посту, але і для нашого цілого життя. Ця неділя показує нам: де Хрест, там сила, там перемога, там спасіння і там запевнене Воскресіння до вічного щасливого життя.

З Інтернету

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *