понеділок, 28 вересня 2015 р.

Воздвиження Чесного i Життєдайного Хреста Господнього

“Величаємо Тебе, життєдавче Христе,
і почитаємо хрест Твій Чесний,
що ним Ти спас нас від неволі вражої”


   Це свято належить до 12 великих празників Східної Церкви та має один день перед- та 7 днів попразництва. Історики Східної Церкви вважають, що насамперед дві події лягли в основу встановлення цього празника: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.

Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.

Щодо віднайдення Господнього Хреста, то християнська традиція передала нам кілька різних легенд. Три з них приписують віднайдення Хреста св. Олені, матері імператора Костянтина Великого. Датою віднайдення Хреста орієнтовно вважають 326 рік. Історики не мають інформації про воздвиження Хреста Господнього одразу після його віднайдення.

Початок празникові Воздвиження дало посвяченя храму Воскресіння Господнього, який збудував св. Костянтин Великий на Голгофі у Єрусалимі. Посвячення храму відбулося за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня – 14 вересня – відбулося врочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього.


Іншою важливою подією, що зробила цей празник загальним на Сході та Заході, стало повернення Господнього Хреста до Єрусалиму після того, як 614 року перський цар Хозрой, здобувши Єрусалим, забрав Хрест до перської столиці в Ктесифоні. Повернув Хрест Господній до Єрусалиму імператор Іраклій 628 року після перемоги над персами. Друге урочисте воздвиження Хреста Господнього в Єрусалимі також відбулося 14 вересня.

Оскільки празник Воздвиження пригадував Христове розп’яття і смерть та прирівнювався до Великої П’ятниці, то стало традицією зберігати в цей день строгий піст.

Християнські прикмети на Воздвиження

На Воздвиження треба поститися, щоб життя було вдалим. За християнськими канонами, Воздвиження - велике свято. Саме тому цього дня треба поститися й не можна нічого робити.

На Воздвиження не можна починати важливих справ, бо все піде прахом. Треба поститися, відстояти святкову службу, а потім можна продовжити день удома за молитвою. А після служби варто очистити дім від нечисті. Для цього необхідно окропити святою водою кожен куток, читаючи молитви.

Тільки на Воздвиження в новому храмі ставлять дзвони і хрести на маківці. Очевидно, це пов'язано з християнською легендою виникнення свята Воздвиження.

Народні прикмети про Воздвиження

На Воздвиження останні птахи вирушають у далекі краї, а змії - залазять у нори на зимівлю. Насправді, на Воздвиження відлітають ті перелітні птахи, які ще не відлетіли.

Наші бабусі вірили, що та людина, яка побачить останній відліт птахів цього дня, може загадати бажання, й воно обов'язково збудеться. Тож якщо побачиш сьогодні зграю відлітаючих птахів, швидше загадуй бажання.

На Воздвиження осінь до зими швидше рухається, закінчується бабине літо й починаються осінні холоди. Цього дня тримай двері на замку, щоб змії в хату не потрапили, адже змії починають ховатися по норах на зимівлю. І змія може випадково заповзти в будинок.

Воздвиження - це останній день, коли перед зимою змії виповзають зі своїх нір і гріються на сонці. За народною легендою, змія, яка вкусить людину на Воздвиження, до нори не доповзе - їй сил не вистачить.

Хоча в ліс по гриби і ягоди на Воздвиження ходити не можна, можна потрапити у зміїну яму й залишитися там на всю зиму.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *