вівторок, 29 вересня 2015 р.

Заходи з відзначення Дня захисника України

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві Президент України підписав Указ “Про День захисника України” від 14.10.2014 року № 806, встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня. 
Відповідно до Указу Президента України “Про відзначення у 2015 році Дня захисника України” від 23.08.2015 року № 497 для піднесення бойового подвигу, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, посилення суспільної уваги та турботи про захисників рідної землі, збереження та розвитку національних військових традицій це свято відзначатиметься на державному рівні.
З Інтернету

понеділок, 28 вересня 2015 р.

Воздвиження Чесного i Життєдайного Хреста Господнього

“Величаємо Тебе, життєдавче Христе,
і почитаємо хрест Твій Чесний,
що ним Ти спас нас від неволі вражої”


   Це свято належить до 12 великих празників Східної Церкви та має один день перед- та 7 днів попразництва. Історики Східної Церкви вважають, що насамперед дві події лягли в основу встановлення цього празника: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.

Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.

неділя, 27 вересня 2015 р.

На Львівщині заснували обласну літературну премію

У Львові заснували обласну літературну премію імені Катерини Мандрик-Куйбіди. 
Катерина Мандрик-Куйбіда – українська поетеса, громадсько-політичний діяч, учасниця визвольних змагань, довговічний політв´язень, член ОУН, зв´язкова УПА. Писала вірші, нариси, оповідки, збирала фольклор.
Її присуджуватимуть з 2016 року, грошова винагорода становитиме 50 тис. грн.
Премія призначатиметься з 2016 року у галузі національного державотворення за кращий літературний твір на патріотичну тематику. Лауреатами можуть стати не тільки мешканці Львівщини.
Її присуджуватимуть щорічно авторам нових поетичних і прозових творів, які «відзначаються високою художністю, глибоким переосмисленням історії рідного народу і яскравим зображенням його багатовікової боротьби за волю і незалежність».

З Інтернету

четвер, 24 вересня 2015 р.

Чарівниця співу ...або "найпрекрасніша Саломея"


"Її голос – сильне, соковите і дзвінке драматичне сопрано, здатний до різноманітних вокальних відтінків..."

Сьогодні виповнюється 143 роки від дня народження видатної української оперної співачки Соломії Крушельницької.

Вона прожила довге і велике життя. В широкому світі, де вона тріумфально виступала на кращих оперних сценах, її називали "незабутньою Аїдою", "єдиною в світі Джокондою", "найчарівнішою Чіо-Чіо-Сан": "неповторною Галькою", "ідеальною Брунгільдою", "найпрекраснішою Саломеєю", "вражаючою Валькірією", "винятковою Лорелеєю"...

понеділок, 14 вересня 2015 р.

Зміни в програмі ЗНО 2016 з української мови та літератури

Увага! Ця інформація є неабияк цікавою для вступників 2016 року і не тільки. Зараз МОН України надало можливість всім охочим учням, студентам, педагогам, освітянам, науковцям та просто небайдужим людям зробити свій вклад у вдосконалення, покращення, ефективні зміни програм з навчальних предметів для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.
Учасники робочої групи зі створення програм ЗНО подали проекти програм, за якими вступники прийдешнього, 2016 року, складатимуть тестування, на обговорення громадськості.
Пригадаймо, останні роки Міністерство обіцяло значні зміни, проте програми залишались довший час практично тими ж. Чи не повториться цей сценарій і цього року, покаже час. Проте вже зараз проекти програм обіцяють багато сюрпризів. Так, візьмімо українську мову та літературу. Нововведення є – і то кардинальні! Як це не дивно, але програму розвантажили. Яким чином? Перевірятимуть менше теорії з тих тем, які є базовими для знань, умінь і навичок вищого рівня або тем, рівень засвоєння яких важко перевірити тестуванням. До нової програми не потрапили «Загальне уявлення про спілкування...», «Текст як середовище функціонування мовних одиниць», розряди займенників, класифікація звуків мовлення й позначення їх на письмі, основні способи словотворення, типи словосполучень за морфологічним вираженням головного слова, способи вираження різних видів присудків тощо. Що ж стосується програми з української літератури, то вона теж зазнала змін:

Вилучено 11 творів:
Балада «Бондарівна»
Т. Шевченко. «Мені однаково», «До Основ’яненка»
Марко Вовчок «Максим Гримач»
В. Стефаник. «Камінний хрест»
В. Винниченко. «Момент»
Ю. Яновський. «Подвійне коло», «Шаланда в морі» (роман «Вершники»)
П. Тичина. «Арфами, арфами...»
В. Симоненко. «Лебеді материнства»
О. Гончар. «За мить щастя»

Додано 7 творів:
Балада “Ой летіла стріла”
Ю. Яновський. “Дитинство” (роман “Вершники”)
П. Тичина. “Пам’яті тридцяти”
М. Зеров. “Київ – традиція”
В. Симоненко. “Ти знаєш, що ти – людина...”, “Задивляюсь у твої зіниці...”
О. Гончар. “Залізний острів” (роман “Тронка”)

Із частини «Вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки» вилучено поняття «дво- і трискладові віршові розміри», «метонімія», «епіфора», «оксиморон», «психологізм», «асоціативність».

Зверніть увагу! Названі вище твори і літературознавчі поняття вилучено лише з програми ЗНО, але в шкільній програмі вони й надалі посідатимуть належне місце.

Ознайомитись з новими програмами всіх навчальних дисциплін, з яких складають тестування абітурієнти, а також внести свої пропозиції до них можна на веб-сайті Міністерства освіти і науки України.

З Інтернету

вівторок, 1 вересня 2015 р.

День знань


1 ВЕРЕСНЯ - День знань - особливе свято! Завжди яскравий, насичений емоційністю та хвилюючою атмосферою. Голосно звучить урочиста музика, звідусіль лунають теплі поздоровлення i кожне людське серце, хвилюючись відгукується на заклик першого дзвінка! У цей день від всієї душі хочеться побажати успіхів у навчальному процесі та щоб новий навчальний рік приносив тільки приємні враження! Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, несе добрий настрій у кожну школу, кожну родину!

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *