понеділок, 21 грудня 2015 р.

Перший безкоштовний мобільний застосунок для вивчення української мови

Команда освітнього проекту «Мова – ДНК нації» створила застосунок «Mova» – перший мобільний застосунок для вдосконалення знань з української мови на платформах iOS та Android.

Завдяки застосунку всі охочі матимуть змогу пригадати основні правила правопису, дізнатися фразеологізми й синоніми, навчитися правильно наголошувати слова та позбутися русизмів. Крім того, зареєстровані користувачі зможуть перевіряти знання й одночасно навчатися, виконуючи тематичні вправи.
«Для вивчення іноземних мов є багато застосунків, а от для вивчення української не було. Ми вирішили це виправити, оскільки відчували таку потребу. Багато людей хочуть удосконалювати свої знання з української мови, а ми намагаємося їм допомагати – створюємо для цього сучасні інструменти. Я вдячна команді, яка повірила в ідею й з таким натхненням реалізувала її», – розповіла Наталія Клименко, засновниця проекту «Мова – ДНК нації».
Наразі застосунок «Mova» можна безкоштовно завантажити в Google Play та App Store. Згодом він буде доступним і для Windows Phone.
З часом розробники планують зробити застосунок більш персоналізованим, щоб пропонувати кожному користувачеві інформацію, корисну саме для нього. Крім того, команда проекту працює над удосконаленням сайту, і вже скоро запропонує новий тип вправ для зареєстрованих користувачів.
«Мова – ДНК нації» – волонтерський освітній проект для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови. Сторінка проекту у Facebook.  

З Інтернету

четвер, 3 грудня 2015 р.

Зимові прикмети

                                                                                  ГРУДЕНЬ


Сніг у грудні глибокий — урожай високий.
Заступи грудня дверима, а він тобі вікном влізе.
У грудні сонце на літо, а зима на мороз.
Грудень землю грудить, хату студить.
Грудень снігом замете — буде літо золоте.
Січень рік починає, а грудень кінчає.
Прийшов грудень — приніс студень.
Зимовий деньок, як комарів носок.

неділя, 22 листопада 2015 р.

У мережі з`явилась літературна мапа України

На базі ресурсу Licentr розпочала роботу «Українська літературна мапа». Спеціалізований розділ представляє собою онлайн-каталог організацій та культурних установ, ініціативних груп та творчих спілок, що займаються літературними проектами в Україні. До розміщення інформації у Каталозі автори розробки також запрошують локації для проведення літературних заходів та ЗМІ, що пишуть про літературу та культуру.
Розділи каталогу включають:
— «Організації» — державні організації, закордонні культурні центри в Україні, громадські організації, ініціативні групи, творчі спілки, фестивалі, конкурси, видавництва, фонди;
- «Локації» — арт-кав'ярні, бібліотеки, вільні простори, галереї, кінозали, клуби, книгарні, концертні зали, музеї, театри, хаби, інші простори;
— «ЗМІ» — друковані ЗМІ, онлайн-платформи, телебачення, радіо, журналісти.

З Інтернету 

понеділок, 9 листопада 2015 р.

Експрес-урок: Повістка дня чи порядок денний?

Буклет до Дня української писемності та мови



День української мови та писемності



Одна вона у нас така -
Уся співуча і дзвінка,
Уся плакуча і гримуча
Хоч без лаврового вінка. 

(Т.Шевченко)


   9  листопада - День української писемності та мови. Цього ж дня ми вшановуємо пам’ять святого преподобного Нестора-літописця, найвизначнішою працею якого є «Повість минулих літ».


     Це літописне зведення, складене у Києві на початку XII століття, - перша у Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій.
 «Повість минулих літ» була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця по праву вважають батьком не лише нашої історії, а й словесності.


неділя, 8 листопада 2015 р.

8 листопада – Святого Дмитрія великомученика


“Прийдіть усі вірні, зійшовшися, похвалімо Христового борця і мужнього світоча Дмитрія” 

Сьогодні, 8 листопада Церква вшановує честь одного з найвидатніших святих - Святого Дмитрія Солунського Мироточця. 
Хто ж він - Святий Дмитрій? У грецькому місті Солуні в третьому столітті жив воєвода (губернатор). Він і його дружина ісповідували Віру Христову, яку за того часу жорстоко переслідували погани, Господь Бог обдарував їх одним сином, якого при Св. Хрещенні назвали Димитрієм і дали йому зразкове християнське виховання. По смерти своїх батьків, вирісши на поважну людину, був він покликаний римським іператором Максиміліяном на становище намісника міста Солуня. 

четвер, 5 листопада 2015 р.

У Львові 2016-тий оголосили роком Грушевського та Франка

Львівська облрада проголосила 2016 рік на Львівщині Роком українського письменника Івана Франка та Роком українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Грушевського. Відповідні рішення депутати прийняли на сесії 3 листопада.








З Інтернету

пʼятниця, 30 жовтня 2015 р.

У День української писемності та мови мешканці Львівщини напишуть радіодиктант

9 листопада 2015 р. з нагоди відзначення Дня української писемності та мови департамент освіти і науки облдержадміністрації спільно з Львівським обласним радіо організовують написання радіодиктанту для мешканців Львівщини з метою утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу, підвищення рівня мовної освіти й культури громадськості, удосконалення навиків майстерного володіння словом.
Текст радіодиктанту звучатиме 9 листопада о 21 год. 10 хв. на діапазоні FM (частота 103,3 мегагерц) та дротовому радіо Львівського обласного радіо.
Диктанти просимо надсилати до 11 листопада у Львівську обласну науково-педагогічну бібліотеку (вул. Зелена, 24; І поверх, відділ абонементу).
Контактні телефони: Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека – (032) 275-41-21.

ЯКлас: що це?


ЯКлас - освітній інтернет- ресурс для школярів, вчителів та батьків. ЯКлас допомагає вчителю проводити тестування знань учнів, задавати домашні завдання в електронному вигляді. Для учня - це база електронних робочих зошитів і нескінченний тренажер за шкільною програмою. В основі ресурсу лежить технологія генерації величезної кількості варіантів для кожного завдання Genexis.
«ЯКлас» — класний помічник в освоєнні шкільної програми, твій порадник і друг у подоланні труднощів на шляху до досконалості! Хочеш здивувати батьків і вчителів своїми знаннями? — Почни тренуватися на «ЯКлас»!

середа, 21 жовтня 2015 р.

Програми ЗНО-2016

Після тривалої паузи, що була викликана невизначеністю з програмами зовнішнього незалежного оцінювання, у Міністерстві освіти і науки вирішили проводити тестування у 2016 році за минулорічними програмами.
"Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 20.10.2015 № 1/11-15239 у 2016 році зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься за програмами, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 01.10.2014 № 1121", - повідомляють в УЦОЯО.

З Інтернету

неділя, 18 жовтня 2015 р.

Навчальні тести онлайн з української мови та літератури

Вінницький міський центр дистанційної освіти пропонує перевірити свої знання з української мови та літератури. За програмою кожного класу є 2 комплекти тестів по 10 питань в кожному.

Казка про осінь


    Давно це було, у краї щасливім та квітучім. Ніколи не було там холодно, ніхто не сумував і не журився. Правив цим краєм цар, що мав одну доньку — царівну Осінь. Росла вона стрункою та гарною: мала коси, як золото, очі — як синє небо. Коли виповнилося їй вісімнадцять років, посватався до неї славний лицар Вересень.
Погодилась Осінь, бо припав їй до серця цей юнак. Лише висловила бажання, щоб приніс він весільний подарунок — перли заморські. Вирушив лицар у путь-дорогу, а царівна взялась до роботи — гаптувати вбрання весільне. Була вона вмілою та спритною — і за якийсь тиждень вигаптувала і фату, і сукню.

пʼятниця, 2 жовтня 2015 р.

"Свято скромних, але достойних людей"


Про вчителя моє найкраще слово,
Як про людину дану всім від Бога,
Бо все добро так щиро в серці світить,
Найкращому створінню – нашим дітям. 
Навчить любити українську мову 
І шанувати рідне наше слово, 
З пісень вінки плести й добро творити, 
А успіхам дітей завжди радіти. 
Розумна, щира і привітна, 
В душі завжди весна і радість квітне, 
А ще вогонь великий не згасити, 
Життя дорогу ним світити. 
Навчаєш різні труднощі долати, 
А ще всім свято пам’ятати, 
Де ти живеш, і що земля єдина. 
Вселяєш віру у прекрасне ти дитині!



вівторок, 29 вересня 2015 р.

Заходи з відзначення Дня захисника України

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві Президент України підписав Указ “Про День захисника України” від 14.10.2014 року № 806, встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня. 
Відповідно до Указу Президента України “Про відзначення у 2015 році Дня захисника України” від 23.08.2015 року № 497 для піднесення бойового подвигу, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, посилення суспільної уваги та турботи про захисників рідної землі, збереження та розвитку національних військових традицій це свято відзначатиметься на державному рівні.
З Інтернету

понеділок, 28 вересня 2015 р.

Воздвиження Чесного i Життєдайного Хреста Господнього

“Величаємо Тебе, життєдавче Христе,
і почитаємо хрест Твій Чесний,
що ним Ти спас нас від неволі вражої”


   Це свято належить до 12 великих празників Східної Церкви та має один день перед- та 7 днів попразництва. Історики Східної Церкви вважають, що насамперед дві події лягли в основу встановлення цього празника: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму у VII столітті.

Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.

неділя, 27 вересня 2015 р.

На Львівщині заснували обласну літературну премію

У Львові заснували обласну літературну премію імені Катерини Мандрик-Куйбіди. 
Катерина Мандрик-Куйбіда – українська поетеса, громадсько-політичний діяч, учасниця визвольних змагань, довговічний політв´язень, член ОУН, зв´язкова УПА. Писала вірші, нариси, оповідки, збирала фольклор.
Її присуджуватимуть з 2016 року, грошова винагорода становитиме 50 тис. грн.
Премія призначатиметься з 2016 року у галузі національного державотворення за кращий літературний твір на патріотичну тематику. Лауреатами можуть стати не тільки мешканці Львівщини.
Її присуджуватимуть щорічно авторам нових поетичних і прозових творів, які «відзначаються високою художністю, глибоким переосмисленням історії рідного народу і яскравим зображенням його багатовікової боротьби за волю і незалежність».

З Інтернету

четвер, 24 вересня 2015 р.

Чарівниця співу ...або "найпрекрасніша Саломея"


"Її голос – сильне, соковите і дзвінке драматичне сопрано, здатний до різноманітних вокальних відтінків..."

Сьогодні виповнюється 143 роки від дня народження видатної української оперної співачки Соломії Крушельницької.

Вона прожила довге і велике життя. В широкому світі, де вона тріумфально виступала на кращих оперних сценах, її називали "незабутньою Аїдою", "єдиною в світі Джокондою", "найчарівнішою Чіо-Чіо-Сан": "неповторною Галькою", "ідеальною Брунгільдою", "найпрекраснішою Саломеєю", "вражаючою Валькірією", "винятковою Лорелеєю"...

понеділок, 14 вересня 2015 р.

Зміни в програмі ЗНО 2016 з української мови та літератури

Увага! Ця інформація є неабияк цікавою для вступників 2016 року і не тільки. Зараз МОН України надало можливість всім охочим учням, студентам, педагогам, освітянам, науковцям та просто небайдужим людям зробити свій вклад у вдосконалення, покращення, ефективні зміни програм з навчальних предметів для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.
Учасники робочої групи зі створення програм ЗНО подали проекти програм, за якими вступники прийдешнього, 2016 року, складатимуть тестування, на обговорення громадськості.
Пригадаймо, останні роки Міністерство обіцяло значні зміни, проте програми залишались довший час практично тими ж. Чи не повториться цей сценарій і цього року, покаже час. Проте вже зараз проекти програм обіцяють багато сюрпризів. Так, візьмімо українську мову та літературу. Нововведення є – і то кардинальні! Як це не дивно, але програму розвантажили. Яким чином? Перевірятимуть менше теорії з тих тем, які є базовими для знань, умінь і навичок вищого рівня або тем, рівень засвоєння яких важко перевірити тестуванням. До нової програми не потрапили «Загальне уявлення про спілкування...», «Текст як середовище функціонування мовних одиниць», розряди займенників, класифікація звуків мовлення й позначення їх на письмі, основні способи словотворення, типи словосполучень за морфологічним вираженням головного слова, способи вираження різних видів присудків тощо. Що ж стосується програми з української літератури, то вона теж зазнала змін:

Вилучено 11 творів:
Балада «Бондарівна»
Т. Шевченко. «Мені однаково», «До Основ’яненка»
Марко Вовчок «Максим Гримач»
В. Стефаник. «Камінний хрест»
В. Винниченко. «Момент»
Ю. Яновський. «Подвійне коло», «Шаланда в морі» (роман «Вершники»)
П. Тичина. «Арфами, арфами...»
В. Симоненко. «Лебеді материнства»
О. Гончар. «За мить щастя»

Додано 7 творів:
Балада “Ой летіла стріла”
Ю. Яновський. “Дитинство” (роман “Вершники”)
П. Тичина. “Пам’яті тридцяти”
М. Зеров. “Київ – традиція”
В. Симоненко. “Ти знаєш, що ти – людина...”, “Задивляюсь у твої зіниці...”
О. Гончар. “Залізний острів” (роман “Тронка”)

Із частини «Вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки» вилучено поняття «дво- і трискладові віршові розміри», «метонімія», «епіфора», «оксиморон», «психологізм», «асоціативність».

Зверніть увагу! Названі вище твори і літературознавчі поняття вилучено лише з програми ЗНО, але в шкільній програмі вони й надалі посідатимуть належне місце.

Ознайомитись з новими програмами всіх навчальних дисциплін, з яких складають тестування абітурієнти, а також внести свої пропозиції до них можна на веб-сайті Міністерства освіти і науки України.

З Інтернету

вівторок, 1 вересня 2015 р.

День знань


1 ВЕРЕСНЯ - День знань - особливе свято! Завжди яскравий, насичений емоційністю та хвилюючою атмосферою. Голосно звучить урочиста музика, звідусіль лунають теплі поздоровлення i кожне людське серце, хвилюючись відгукується на заклик першого дзвінка! У цей день від всієї душі хочеться побажати успіхів у навчальному процесі та щоб новий навчальний рік приносив тільки приємні враження! Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, несе добрий настрій у кожну школу, кожну родину!

понеділок, 24 серпня 2015 р.

З Днем незалежності, Україно!


Любіть Україну у сні й наяву,
Вишневу свою Україну,
Красу її, вічно живу і нову,
І мову її солов"їну.
В. Сосюра

    Наша країна, наш народ святкує вже вкотре річницю, відколи здійснилася споконвічна мрія українців, - бути господарями на своїй прекрасній і чарівній землі. Майже тисячу років, з часів Київської Русі, українці прагнули вільно жити, сповідувати свої традиції та звичаї, не зазнаючи при цьому поневірянь та утисків. Та історичні умови складалися так, що на українській землі панували більш згуртовані центральною владою народи-сусіди. Та попри все українці боролися за свою свободу.

неділя, 23 серпня 2015 р.

День Державного Прапора України

“Наш стяг – пшениця у степах
під голубим склепінням неба”


    День Державного Прапора України — державне свято України, яке відзначається щорічно 23 серпня. Свято встановлено в Україні «…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…» згідно з Указом Президента України, Л.Кучми, «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року № 987/2004.

пʼятниця, 14 серпня 2015 р.

Приємна дрібниця)))


Бібліотека з безкоштовними українськими підручниками за 2015 рік

У інтернеті з’явилась онлайн-бібліотека, де можна скачати шкільні підручники для учнів усіх класів. У підбірці книжки розподілені по класах. Вони відскановані у форматі pdf та скачуються єдиним архівом для кожного класу.
«Разом з волонтерами ми зібрали усі рекомендовані Міносвіти підручники. Тобто буде не одна книжка з математики чи мови, а декілька. Це зумовлено тим, що у різних школах є різні навчальні програми. Ми ж хотіли зробити універсальну річ для всіх батьків і школярів», - розповів ZAXID.NET один з координаторів ініціативи Сергій Бендас. Він розповів, що до створення безкоштовної бібліотеки компанію «Мультимедіа» спонукала постійна проблема з нестачею підручників: щороку у школах не вистачає книг і батьки змушені їх купляти за власний кошт.
Сергій Бендас пояснив, що допомогти зібрати базу підручників погодились волонтери із різних регіонів країни. Буквально за два тижні активісти зібрали всі рекомендовані Міністерством освіти підручники і зараз працюють над постійним оновленням бази.
«Всі мають на право на вільний доступ до освіти. Деякі підручники відскановані у кращій якості, деякі у гіршій. Ми не збираємось брати за це коштів», - сказав координатор проекту.
Також на офіційному сайті Міністерства освіти також є безкоштовна база шкільних підручників для учнів 1-5 класів та платна база дидактичних матеріалів.
З Інтернету
 

Методичні рекомендації з української мови та літератури для учнів 7-х класів знз

Українська мова

У зв’язку з розвантаженням навчальних програм для учнів 5-9 класів відбулися зміни в мовній та мовленнєвій змістових лініях, що відбито в додатку до листа Міністерства освіти і науки України від 26.06.2015 р. № 1/9-305 “Особливості вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році”. Звернемо увагу саме на ті нові теми, що не висвітлені в шкільних підручниках з української мови та літератури для 7 класу, за якими учні ЗНЗ працюють протягом останніх кількох років.

середа, 12 серпня 2015 р.

Топ-60 "перлів" з творів ЗНО з української мови

Під час ЗНО з української мови та літератури майбутнім студентам пропонували написати твір на тему: «Довести або спростувати думку. Будь-які проблеми роблять нас кращими». Протягом років проведення тестування абітурієнти не раз змушували мізки викладачів кипіти, тому Львівський портал  публікує “нагеніальніші” твердження.

Отже, насолоджуйтесь:
1. Навіть у бактерій та грибків є свої проблеми та бажання їх вирішити. Саме тому ми й існуємо.

вівторок, 4 серпня 2015 р.

Стенди для кабінету української

 Урааааааааа!!!!!!!!!!  Нарешті.... Руки дійшли до стендів!!  Дякую п. Славі, яка тихо  мене терпіла і адекватно реагувала на всі мої "не так", "міняємо", "щось не дуже", "я передумала", "зараз я інше перешлю", "от таке хочу" тощо




  









Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *