неділя, 30 березня 2014 р.

Притча про роботу двох ангелів

У Господа на посилках були два янголятка. Один з них постійно подорожував між Землею і небесами. Інший майже весь час проводив, сидячи на хмаринці і думаючи, навіщо ж інший янголятко весь час подорожує між землею і небесами.
Сидячий янголятко вирішив запитати у зайнятого, що ж він таке робить.
- Скажи мені, братику ангел, що це в тебе за робота така, якої ти зайнятий весь час?
І зайнятої янголятко відповів йому:
- Я збираю всі «Прошу тебе, Господи» у людей на Землі і приношу їх Господу. А дозволь мені запитати тебе, в чому полягає твоя робота, якщо ти майже весь час просиджуєш на цьому хмарці і дивишся на Землю?
Сидячий янголятко урочисто відповів:
- Моя робота полягає в тому, щоб збирати всі «Спасибі, Господи» у людей на Землі і доставляти їх Господу.

Притча "Ким бути?"

Одного разу в гості до Вчителя зайшов начальник поліції міста, поряд з яким тоді знаходився будинок школи:
— Учителю, чи можна поставити тобі одне запитання?
— Одне запитання ти щойно поставив, — засміявся Вчитель, але, побачивши, що гість знітився, додав: — Запитуй, звичайно.
— Мій син наступного року закінчує школу, і я хотів з тобою порадитися, який шлях йому обрати...
— А що він сам говорить? — запитав Учитель.
— Він до сих пір не визначився. А я хотів би, щоб він став поліцейським або лікарем...

Родовід Тараса Шевченка

У Дніпропетровську вперше презентували масштабне дослідження генеалогічного дерева Тараса Шевченка в регіоні. Серед нащадків Великого Кобзаря за лінією його старшої сестри Катерини, яка виняньчила поета, чимало визначних людей: це відомі лікарі, педагоги, науковці – виявив дніпропетровський краєзнавець Микола Чабан. 
 Життя і творчість Тараса Шевченка пов’язана з Придніпров’ям, зазначають краєзнавці: один із найвизначніших його творів, «Заповіт», кажуть вони, написаний саме тут. На це вказують рядки твору «було видно, було чути, як реве ревучий». «Ревучий», припускають науковці, – це назва найстрашнішого дніпрового порогу.
Детальніше тут

Побачила світ антологія «Небесна сотня»

До антології «Небесна сотня» ввійшли вірші понад двохсот сучасних українських письменників та непрофесійних авторів про революційну боротьбу українців протягом листопада 2013 − лютого 2014 років проти тиранічної влади. Упорядник її - Леся Воронюк.

Літературну та історичну цінність цієї книги без перебільшення можна прирівняти до антології Юрія Лавриненка «Розстріляне відродження», адже якщо б у 30-ті роки минулого століття доробки українських сподвижників-письменників не були зібрані в один збірник, існувала величезна загроза тому, що більшість творів були б втрачені. Безперечно, антологія «Небесна сотня» претендує на високе звання «народна книга».


субота, 29 березня 2014 р.

Глобальна премія для вчителів? Що це?

Засновник арабської освітньої корпорації GEMS мільярдер Санні Варкі заснував The Global Teacher Prize - премію для вчителів у розмірі 1 мільйон доларів, яка вручатиметься щороку за видатний внесок у професію вчителя.
Премія підкреслює важливість професії вчителя і символізує те, що вчителі у всьому світі заслуговують на визнання і нагороди.
На сьогоднішній день це одна з найбільших премій за професійні досягнення, а у сфері освіти - перша і єдина премія такого масштабу. Переможця обиратиме спеціально створений комітет з видатних вчителів, освітніх експертів, чиновників, журналістів, розробників, учених і підприємців. Заявки можна подавати до середини серпня, а переможця оголосять наступної весни в Дубаї.

пʼятниця, 28 березня 2014 р.

Збірник для ДПА 2014 (українська мова, література, 9 клас)

Збірники для ДПА 2014 (українська мова та література, 11 клас)



6 головних помилок при створенні Портфоліо вчителя (знайшла в Інтернеті))))


помилки портфоліо вчителя
Є люди, що не роблять помилок. Це ті, за кого думають інші.
Хенрік Ягодзіньський
У питаннях із створенням вчительського портфоліо є трохи не так. Наші вчителі не знають що таке портфоліо, як і органи управлінь, і ще гірше, органи управлінь не знають навіщо вчителям це потрібно робити.
Звідси є кардинально різні уявлення та вказівки з управлінь щодо цього дива заморського: “Портфоліо вчителя”
За час підготовки вебінару та міні-тренінгу по складанню портфоліо вчителя, я передивилася дуже багато портфоліо вчителів, створених ними для атестації. Виділю п’ять головних помилок при с творенні портфоліо.

Помилка перша: не знаємо для чого, або нема мети

розвилка доріг куди йти?Стандартна помилка – не визначена мета. Портфоліо створюється НЕ з метою протестувати знання вчителя з нормативної бази чи зі знань і умінь цитувати підручник з педагогіки. Хоча саме це намагаються зробити деякі управління, змушуючи замість портфоліо переписувати цілі томи нормативів, забуваючи, що навіть користь від переписування на сьогодні сумнівна, з появою можливості скопіювати і вставити.
Мета створення портфоліо є одна – зібрати результати робіт вчителя і його особисті розробки, які демонструють майстерність та професійний рівень.

середа, 12 березня 2014 р.

У Львові виставили перше видання «Кобзаря» 1840 року

12 березня, в головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) відкрилася виставка однієї книги — «Перше видання «Кобзаря» Т. Г. Шевченка, 1840 р.».

Початок урочистостей о 15.00 год. Захід з нагоди святкування 200-річчя великого Кобзаря відбувся за підтримки управління внутрішньої політики та управління освіти Львівської міської ради.
У рамках виставки також:
· огляд книжково-документальних виставок до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка
· виставка однієї книги – «Перше видання «Кобзаря» Т.Г.Шевченка, 1840 р.»;
· виставка «Т. Шевченко різними мовами».

неділя, 9 березня 2014 р.

Шевченко Real - Відкриття року Т.Г.Шевченка у Львові

Події на майдані біля пам'ятника Шевченкові

12.00 - Міжнародний флеш-моб з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка за ініціативи студентів Українського католицького університету та Університету банківської справи НБУ. Молодь пропонує українцям світу 9 березня збиратись аби декламувати поезії Кобзаря, а саме виконати «Заповіт». Саме у цей час «Заповітом» розпочнуться віче на майданах у Києві та Львові. 

12:30 - на проспекті Т. Шевченка поблизу Української книгарні наукового Товариства імені Тараса Шевченка буде проведенo загальноміськy акцію «Відкриття року Т.Г.Шевченка у м. Львові». 

12.30 - офіційне оголошення початку акції "Відкриття року Шевченка" за участі філософа та громадського діяча Мирослава Мариновича та міського голови Андрія Садового, виступи Муніципального хору "Гомін" та гурту "Пікардійська терція".

13.40 - Акція "Читаймо Шевченка разом" - читання "Заповіту" різними мовами. 

14.30 - показ мультфільму "Суперкнига".

15.50 - читання творів Т. Шевченка народним артистом України Б. Козаком та акторами.

16.00 - виступ Львівської державної академічної чоловічої хорової капели "Дударик".

Урочисті заходи, присвячені 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, об’єднані у проект «Шевченко Real» та триватимуть до кінця року і включатимуть різні події у всіх районах міста.

четвер, 6 березня 2014 р.

Марія Чумарна. «За тебе молюсь... Штрихи до портрета пророка»

Тарас Шевченко — мистецький і духовний феномен всього людства: його проста, але сповнена пророчої сили постать збудила приспаний дух нації, освітила цілі покоління.

Його Правда — точна, щира, істинна. Тому слово Поета проникає від серця до серця. Книга «За Тебе молюсь» — новий погляд на многолику і багатогранну постать Шевченка: в ній розкривається внутрішня, духовна сутність Поета, його потаємна Молитва за Любов, Україну, Святе Материнство і Правду на Землі.

Марія Чумарна. За тебе молюсь... Штрихи до портрета пророка. Тернопіль: «Навчальна книга – Богдан», 2014. – 288 с.

вівторок, 4 березня 2014 р.

Акція «Ланцюг Кобзаря»

...І мене в сім'ї великій,
В сім'ї вольній, новій,
Не забудьте пом'янути
Не злим тихим словом. 
Т.Шевченко 




З нагоди вшанування 200-річчя від дня народження Т.Шевченка у Львові пройде живий ланцюг, який сформують 7 березня о 13.30 год. Початок ланцюга буде знаходитись біля дерев’яного вказівника «Музей народної архітектури та побуту у Львові», що на розі вул. Круп’ярська, 1 та вул. Личаківська, 113, а закінчуватиметься він біля пам’ятника Тараса Шевченка на проспекті Свободи.
Ініціатором акції є Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський Гай».




Ланцюг пролягатиме вулицями: Личаківська, Винниченка, Підвальна, Площа Ринок, Беринди, проспект Свободи. Учасники розміщуються по правій стороні вулиць у напрямку центру міста по тротуару.

Всеукраїнська українознавча гра "Соняшник 2014"

"...Соняхи, соняхи, 
будьте нам помічники"...

Саме із таким девізом уже вчетверте наші учні беруть участь у Всеукраїнській українознавчій грі "Соняшник", яка була започаткованою у 2010 році. V Гру  було присвячено вшануванню пам'яті Т.Шевченка, 200-річний ювілей якого усі ми відзначаємо цьогоріч. І сьогодні, напередодні Шевченківських днів, 226 учнів нашого закладу активно  взялися до завдань гри "Соняшник 2014". 

субота, 1 березня 2014 р.

"Притча про дзеркало" О. Хаяма


Одного мудреця запитали:
- Чому бідні привітніші й щедріші, ніж багаті?
- Подивися у вікно, що ти бачиш?
- Бачу, як діти граються у дворі.
- А тепер подивися у дзеркало. Що ти бачиш там?
- Себе.
- От бач. І вікно, і дзеркало - зі скла, але варто додати трохи срібла - і вже бачиш тільки себе...

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *