середа, 29 жовтня 2014 р.

Нове в ЗНО з української мови та літератури


Характеристика сертифікаційної роботи з української мови та літератури  (базовий та поглиблений рівень), критерії оцінювання завдання з розгорнутою відповіддю (власного висловлювання) з української мови.

вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Варіантні форми іменників у родовому відмінку множини

Варіантні форми іменників у родовому відмінку множини бувають:
а) у іменників І відміни: бритв і бритов, воєн і війн, баб і бабів, губ і губів, легень і легенів, лук і луків, сосон і сосен, крихт, крихот і крихіт;
б) у іменників ІІ відміни: пара валянок і валянків, п’ять раз і разів, шість днів і (рідше) день, татів і тат, ватів і ват, кіловатів і кіловат. Розрізняються значенням форми чоловік, тобто “осіб”, і чоловіків — “осіб чоловічої статі”;

субота, 25 жовтня 2014 р.

Краса в імені твоїм


"Ім'я - це товариш людини, який крокує поруч із заслоненим обличчям: ми переважно не знаємо, яке його походження і значення" 
І.Франко

...Що ж означають імена, які давно стали нашими, рідними? З яких країн вони до нас потрапили?
З імен латинського походження найчастіше зустрічаються чоловічі: Віктор – переможець; Валерій, Валентин – сильний, здоровий; Віталій – життєвий; Костянтин – стійкий, постійний; Максим – найбільший; Павло – найменший; Роман – римський, римлянин; Сергій – поважний.

неділя, 19 жовтня 2014 р.

Конкурс "Вчитель року" пропонують зробити прозорим

Кожен етап конкурсу "Вчитель року" повинен бути відкритим для громадськості. На цьому наголосив заступник міністра освіти Павло Полянський під час засідання центрального оргкомітету Всеукраїнського конкурсу "Вчитель року-2015".

Нове у програмі української літератури! Володимир Рутківський "Джури козака Швайки"


До уваги вчителів - словесників!
Пропоную Вам презентацію про життя і творчість українського письменника, лауреата багатьох премій та нагород Володимира Рутківського, твір якого вивчаємо у 6 класі за новою програмою. Робота створена за матеріалами Інтернету. Сподіваюся, сподобається!) Для тих, хто не вміє завантажувати звідси, - будь ласка)

Характерник літературного степу

субота, 18 жовтня 2014 р.

Реєстрація на пробне ЗНО стартує 1 листопада

В Українському центрі оцінювання якості освіти підписано наказ про проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році, метою проведення якого є ознайомлення абітурієнтів, які вступатимуть до вищих навчальних закладів, із процедурою тестування.

Болючий, жалючий, колючий…(Іван Драч)


Треба йти понад силу,

треба йти над біду,

Понад волю спесиву 
і любов молоду…


     Сьогодні виповнюється 78 років Іванові Драчу, українському поетові, драматургові, державному і громадському діячеві. Героєві України.

 Народився він 17 жовтня 1936 року в селі Теліженці Київської області. Після закінчення школи працював викладачем. У 1957 - 1962 роках навчався на філологічному факультеті Київського університету, згодом працював у редакції письменницької газети Літературна Україна.

Видатним явищем національної літератури стали також поеми "Ніж у сонці" (1961), "Смерть Шевченка" (1962), "Чорнобильська мадонна" (1988).

Іван Драч – активний громадсько-політичний діяч. Він був організатором і першим головою Народного Руху України. З 28 лютого по 4 грудня 1992 – співголовою НРУ разом з В’ячеславом Чорноволом та Михайлом Горинем.

вівторок, 14 жовтня 2014 р.

Покрова Пресвятої Богородиці та День українського козацтва

Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем.


Покрова — християнське свято, шановане у православному світі й зокрема в Україні, Це свято пов’язане з ім’ям святого Андрія. Коли місту загрожувала сарацинська навала, святий Андрій під час молитви побачив у небі Пресвяту Діву Марію, яка розкрила над християнами свій омофор (покров). Таке заступництво Богородиці додало сил візантійцям, і вони дали достойну відсіч чужинцям.


В Україні свято Покрови набуло широкої популярності. Божа Матір Покрова вважалася покровителькою запорозьких козаків. Головним храмом на Січі був Покровський, і престольне (храмове) свято відзначали відповідно 14 жовтня.

72 річниця створення УПА


     З метою належного вшанування вояків УПА та на виконання рішення обласної ради (№ 339 від 20 грудня 2011 р.) про проголошення 2012 року роком УПА, депутати ЛМР затвердили положення про почесну відзнаку «70-річчя створення Української Повстанської Армії».     Відповідно до цього положення, Почесною відзнакою нагороджуватимуться учасники національно-визвольної боротьби українського народу, а також державні, політичні, громадські діячі, науковці, письменник та активні учасники українського державотворення, які своєю працею утверджують та розбудовують незалежну Україну...
...«72 роки тому на наших землях народилась сила, завдяки якій українська нація зберегла свою честь і дала привід нащадкам пишатись своїми дідами і прадідами. Їх життєвий шлях – це велика частина подвигу українського народу...

понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Міський конкурс на написання сценарію виховного заходу, присвяченого постаті Андрея Шептицького

Конкурс на написання сценарію виховного заходу проводиться з метою відзначення особливих заслуг Андрея Шептицького перед українським народом і Українською Державою, активізації виховної діяльності педагогів-організаторів міста та залучення школярів до відзначення 70-х роковин відходу у вічність Митрополита.

Велична постать Митрополита викликає захоплення кожного, хто знайомиться з жертовним життям цього величного мужа Української Церкви і культури, гуманіста і щедрого мецената мистецтва. Його діяльність відіграла значну роль у процесі формування національного обличчя української культури та стратегії її розвитку.

Дворівневі тести ЗНО: особливості проведення

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук надав інформацію про особливості проведення дворівневого тестування випускників шкіл, яке Міносвіти та Український центр оцінювання якості освіти планують впровадити у 2015 році. Він окремо наголосив, що наразі йдеться лише про тести з української мови та літератури і математики.

неділя, 12 жовтня 2014 р.

Легенда про найвищу цінність

    В одного батька було двоє синів. І ось настав час, коли кожен з них мав піти власною дорогою. Покликав їх батько до себе і каже: «Віддаю я вам усе своє багатство. Кожному даю коштовності, землі та все, що є на цих землях. Розпоряджайтеся ними, примножуйте та пам'ятайте мою настанову: найвища цінність - це життя людини. Обіцяйте мені, що будете берегти життя, як найдорожчий скарб». Сини пообіцяли та й розійшлися своїми дорогами.

четвер, 9 жовтня 2014 р.

ДПА з української мови поєднано із ЗНО

У 2015 році усі одинадцятикласники складатимуть єдиний тест з української мови, результати якого зараховуватимуться як державна підсумкова атестація за підсумками навчання у школі, а також як зовнішнє незалежне оцінювання, результати якого можуть бути використанні при вступі до вищого навчального закладу.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський під час прес-конференції щодо особливостей проведення державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році.

вівторок, 7 жовтня 2014 р.

Говорімо правильно

● Факт говорить багато – факт свідчить багато про що
● Без відому – без відома
● Пропав без вісті – пропав безвісти
● Без надобності – без потреби
● Минає безнаказанно – минає безкарно
● Безпосередньо бере участь у – бере безпосередню участь у
● Любити до безтями – любити до нестями
● Без утайки – відкрито
● Витративши біля 10 гривень – витративши близько 10 гривень
● Більше всього імпонує – більш за все імпонує

неділя, 5 жовтня 2014 р.

"Свято скромних, але достойних людей"



Про вчителя моє найкраще слово,

Як про людину дану всім від Бога,

Бо все добро так щиро в серці світить,
Найкращому створінню – нашим дітям. 
Навчить любити українську мову 
І шанувати рідне наше слово, 
З пісень вінки плести й добро творити, 
А успіхам дітей завжди радіти. 
Розумна, щира і привітна, 
В душі завжди весна і радість квітне, 
А ще вогонь великий не згасити, 
Життя дорогу ним світити. 
Навчаєш різні труднощі долати, 
А ще всім свято пам’ятати, 
Де ти живеш, і що земля єдина. 
Вселяєш віру у прекрасне ти дитині!



Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *