пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

Покрова Пресвятої Богородиці та День українського козацтва

Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем.


Покрова — християнське свято, шановане у православному світі й зокрема в Україні, Це свято пов’язане з ім’ям святого Андрія. Коли місту загрожувала сарацинська навала, святий Андрій під час молитви побачив у небі Пресвяту Діву Марію, яка розкрила над християнами свій омофор (покров). Таке заступництво Богородиці додало сил візантійцям, і вони дали достойну відсіч чужинцям.


В Україні свято Покрови набуло широкої популярності. Божа Матір Покрова вважалася покровителькою запорозьких козаків. Головним храмом на Січі був Покровський, і престольне (храмове) свято відзначали відповідно 14 жовтня.

74 річниця створення УПА


     З метою належного вшанування вояків УПА та на виконання рішення обласної ради (№ 339 від 20 грудня 2011 р.) про проголошення 2012 року роком УПА, депутати ЛМР затвердили положення про почесну відзнаку «70-річчя створення Української Повстанської Армії».     Відповідно до цього положення, Почесною відзнакою нагороджуватимуться учасники національно-визвольної боротьби українського народу, а також державні, політичні, громадські діячі, науковці, письменник та активні учасники українського державотворення, які своєю працею утверджують та розбудовують незалежну Україну...
...«74 роки тому на наших землях народилась сила, завдяки якій українська нація зберегла свою честь і дала привід нащадкам пишатись своїми дідами і прадідами. Їх життєвий шлях – це велика частина подвигу українського народу...

Україна відзначає День Захисника

Сьогодні, 14 жовтня, всі українці відзначають героїчне національне свято - День Захисника України. З 1999 року свято Покрови відзначається як День українського козацтва. Крім того святкується день УПА, бо вважається, що Українську повстанську армію було створено на Покрову у 1942 році. Цього року гаслом Дня захисника України стане «Сила нескорених».

Згідно з Указом Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, встановлено нове свято — «День захисника України», яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків — «Козацька Покрова» («Покров Пресвятої Богородиці»).
Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність попередній Указ Президента України від 23-го лютого 1999-го №202 (про відзначення 23 лютого Дня захисника Вітчизни).
З 2015 року День захисника України є державним святом і неробочим днем.





З Інтернету

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *